Fotbal international

Scenariul SF pe care FIFA îl plănuiește pentru Cupa Mondială din 2022! Roboți în loc de tușieri

03.07.2020 | 17:55
Scenariul SF pe care FIFA il planuieste pentru Cupa Mondiala din 2022 Roboti in loc de tusieri
ADVERTISEMENT

Tehnologia avansează pe zi ce trece, iar FIFA plănuiește o nouă modificare majoră în fotbal, și anume să introducă roboți în loc de tușieri, pentru Campionatul Mondial din 2022.

Viitorul sună interesant pentru fotbalul mondial, iar după introducerea VAR-ului, aceasta poate fi o nouă modificare majoră.

ADVERTISEMENT

Roboții ar urma să ajute mult mai mult în luarea deciziilor vitale, la faze greu de văzut pentru arbitrii asistenți.

FIFA vrea să introducă roboți la Campionatul Mondial din 2022

FIFA intenționează, prin vocea președintelui de tehnologie Johannes Holzmuller, să introducă roboți în loc de tușieri, la Campionatul Mondial din Qatar.

ADVERTISEMENT

O primă testare a sistemului a avut loc la Campionatul Mondial al Cluburilor, câștigat de Liverpool, unde roboții au încercat să corecteze posibilele greșeli ale tușierilor.

„Sunt mult mai rapizi!”

Johannes Holzmuller a explicat cum funcționează inovația pe care FIFA vrea să o introducă în fotbal: „Ideea principală care stă în spatele roboților care ar înlocui tușierii este să crească viteza în luarea unei decizii.

ADVERTISEMENT

Principalul crează linii automat și sună o alarmă dacă există o poziție de offside. Salvează timp, așa că video-asistenții pot fi mult mai rapizi când vine vorba de offside”.

De la introducerea sistemului VAR, multe greșeli de arbitraj au fost corectate și au ajutat la respectarea mult mai stric a regulamentelor, în ceea ce privește arbitrajul.

ADVERTISEMENT

Deși au existat mai multe voci împotriva sistemului VAR, tehnologia video-arbitrajului s-a dovedit a fi folositoare și în viitor se va extinde în mai multe competiții, inclusiv în Liga 1.

Între timp, UEFA a aprobat coordonatele procedurii de tragere la sorţi pentru preliminarii continentale din cadrul Campionatului Mondial, deşi data şi locul tragerii la sorţi nu au fost încă stabilite.

Faza grupelor din preliminariile Campionatului Mondial 2020 se va desfășura în perioada martie – noiembrie 2021, iar play-off-ul în martie 2022, un total de 13 echipe urmând să se califice din Europa.

Vor fi alcătuite prin tragere la sorți 10 grupe, adică 5 grupe de câte 5 echipe (A-E) și 5 grupe de câte 6 echipe (F-J). Cele 10 câștigătoare de grupe se califică direct la CM 2022, cele 10 ocupante ale locurilor secunde merg la play-off.

ADVERTISEMENT
Tags: