News

Scenariul sumbru lansat de managerul Spitalului din Timișoara, după o nouă explozie a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19: „Vom fi pe primul loc în Europa”

31.07.2020 | 17:20
Scenariul sumbru lansat de managerul Spitalului din Timisoara dupa o noua explozie a cazurilor de imbolnavire cu COVID19 Vom fi pe primul loc in Europa
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece (doar în ultimele 24 de ore au fost raportate 1.295 de cazuri) și devine aproape imposibil de gestionat, în condițiile în care majoritatea spitalelor au atins deja capacitatea maximă. Într-o situație la fel de gravă se află și secțiile de Terapie Intensivă, unde sunt internați la ora actuală 409 pacienți cu forme severe ale bolii.

De asemenea, în intervalul 30.07.2020 (10:00) – 31.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 39 de decese (22 bărbați și 17 femei), pacienți internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Vrancea și Municipiul București, majoritatea la categoria de vârstă 70-79 de ani.

ADVERTISEMENT

Având în vedere toate aceste date și faptul că populația continuă să ignore restricțiile, specialiștii nu mai speră ca situația să se îmbunătățească în următoarea perioadă. Ba mai mult, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara susține că România riscă să ajungă pe primul loc în Europa la numărul de infectări, caz în care ar fi imposibil să evite un dezastru de proporțiile celui din Italia.

Medicul Cristian Oancea anunță dezastrul: România riscă să ajungă în situația Italiei

N-avem niciun motiv de bucurie. Numărul deceselor este în creștere, aproape 40, numărul cazurilor de la Terapie intensivă, dacă ne raportăm la nivel național, deja jumătate din paturi sunt ocupate și nici nu am intrat în luna august. În acest moment, în Timișoara avem aproape 30 de paturi libere și la ATI cred că mai avem șapte locuri libere.

ADVERTISEMENT

Situația nu este deloc îmbucurătoare și trebuie să mergem mai departe pe măsurile de prevenție, responsabilitate și de solidaritate. Luna august nu a început și vor fi două săptămâni foarte critice, numărul de decese e în creștere și 1.300 de pacienți infectați nu e o cifră deloc mică.

Odată cu creșterea numărului de pacienți infectați cresc și cazurile moderate și severe și, bineînțeles, cazurile foarte severe, ce necesită terapie intensivă. Ne așteptăm la o creștere continuă. Ar fi bine să atingem un platou într-o săptămână, o săptămână jumătate , măcar am respira puțin mai ușurați știind că va urma perioada de declin.

ADVERTISEMENT

Dar, ținând cont de ce se întâmplă pe Litoral, la munte aceste reguli minime de distanțare, plus că mai sunt acei contacți care au fost liberi și nu știm cât au infectat, plus focarele multiple care au apărut peste tot în țară, mai ales în județul Timiș, și practic nu există zi în care să nu avem focar în altă parte.

Cred că luminița de la capătul tunelului e o remarcă optimistă. Și vom fi pe primul loc în Europa. Deci, ne-am dovedit încă o dată că putem să fim primii, dar în sens negativ”, a declarat medicul Cristian Oancea la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Vidul legislativ din ultimele trei săptămâni ne va costa scump

Este o ecuație matematică. Esența este că acești asimptomatici și acel vid legislativ de trei săptămâni, noi acum, practic, avem efectele, pe care nu ni le-am dorit, ale acelui vid de legislație. Am observat din ce în ce mai mulți tineri care dezvoltă forme moderate și severe.

Pentru formele asimptomatice și ușoare ne bazăm pe spitalele suport care încă la noi mai țin, adică 80 – 85% din capacitate, dar e din ce în ce mai greu. Foarte mulți declară, pe propria răspundere, că nu vor să rămână, se duc acasă, dar nu știm dacă respectă regulile de autocarantinare”, a mai spus managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

ADVERTISEMENT