UEFA a luat luni decizia de a-i încredinţa compatriotului nostru Istvan Kovacs meciul Cehia – Turcia, din ultima etapă a Grupei F la Euro 2024, programat miercuri de la ora 22.00. Situaţia poate deveni una scandaloasă în contextul în care calificarea României în optimi ar ajunge să depindă chiar de rezultatul dintre cele două naţionale care vor fi arbitrate de Kovacs.
După ce România a câştigat grupa E, toată ţara aşteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă vom juca cu Slovenia sau Olanda în faza următoare, marţi, 2 iulie, la Munchen! Pentru a juca cu Slovenia este nevoie ca Turcia fie să nu piardă cu Cehia, fie, dacă pierde, să o facă la minimum 3 goluri diferenţă!
Scenariul pleacă în primul rând de la varianta ca România să termine Grupa E pe locul 3, meciurile decisive fiind programate tot miercuri, dar de la ora 19.00. În acest moment, clasamentul e unul inedit, toate cele patru echipe având trei puncte, lucru care nu s-a mai întâmplat în istoria Campionatelor Europene.
Practic, dacă tricolorii pierd împotriva Slovaciei şi Belgia bate Ucraina, România încă se mai poate califica, dar ar ajunge într-o postură extrem de complicată în ceea ce priveşte calificarea. Beneficiind de victoria directă cu Ucraina, 3-0, România va evita ultimul loc şi îşi va îndrepta atenţia spre ierarhia locurilor trei din cele şase grupe, doar patru formaţii urmând să meargă în optimi, în ordinea punctajului şi golaverajului.
Pentru ca meciul Cehia – Turcia, arbitrat de Istvan Kovacs, să fie decisiv pentru România, e nevoie în primul rând de o aliniere a clasamentelor din celelalte grupe, B, C şi D, astfel încât echipele de pe locurile trei să aibă cel puţin 3 puncte şi un golaveraj mai bun decât al nostru. În acest moment, România are un golaveraj de 3-2, care poate fi stricat de o ipotetică înfrângere la scor cu Slovacia.
Calculele ar începe chiar de luni seară, când se joacă meciurile decisive din Grupa B, Croația – Italia și Albania – Spania. O victorie surprinzătoare a albanezilor, dat fiind faptul că ibericii și-au asigurat locul 1, completată cu o alta a croaților, ar trimite acasă campioana europeană Italia, iar locul trei, Albania sau Croația, ar avea câte 4 puncte, peste România.
Marți, în Grupa C, nu-i exclus ca Anglia să piardă cu Slovenia, iar Danemarca să bată Serbia, caz în care, din nou, locul al treilea, în speţă englezii, ar avea 4 puncte. De asemenea, în Grupa D, Austria are nevoie de un egal cu Olanda pentru ca scenariul de coşmar pentru România prezentat mai sus să prindă contur.
S-ar ajunge astfel în ziua de miercuri cu trei echipe de pe locurile trei cu cel puţin 4 puncte şi cu Ungaria din Grupa A care a terminat pe poziţia a treia cu 3 puncte. Deşi Ungaria a învins dramatic Scoţia în ultima etapă şi speră în continuare la o calificare miraculoasă, maghiarii sunt traşi în jos de golaverajul negativ, 2-5.
Concluzionând, România ar depăşi probabil doar Ungaria în acel clasament al locurilor trei şi ar sta cu sufletul la gură în aşteptarea rezultatelor din Grupa F. Înaintea ultimei etape, Portugalia are 6 puncte şi e calificată matematic de pe primul loc, Turcia are 3 puncte, iar Cehia şi Georgia câte un punct.
Dacă Portugalia îşi respectă blazonul şi învinge Georgia, soarta României ar putea sta, incredibil, în meciul Cehia – Turcia arbitrat de românul Istvan Kovacs. Interesul pentru noi ar fi ca Cehia să nu câştige, pentru că ar strânge 4 puncte şi ar trimite Turcia pe locul 3, într-o bătălie la distanţă cu România în ceea ce priveşte golaverajul, pentru ultimul loc calificant în optimi.
Pentru că Turcia are acum 3-4 la golaveraj şi ar putea termina cu 3-5, lucrurile se complică pentru România dacă pierdem meciul cu Slovacia la o diferenţă de cel puţin trei goluri. La 0-3, există chiar posibilitatea ca ambele echipe să aibă 3 puncte şi golaveraj 3-5, caz în care următorul criteriu de departajare ar fi punctajul disciplinar, dat de cartonaşele galbene şi roşii încasate în grupe. Ar fi o situaţie complicată pentru românul Istvan Kovacs, dar şi pentru UEFA, care ar fi trebuit să prevadă un asemenea scenariu puţin probabil, dar nu imposibil.