Sport

Scene de groază în Nice – Marseille! Primele decizii luate de Comisia de Disciplină

Meciul dintre Nice și Marseille din etapa a treia din Ligue 1 a fost întrerupt în minutul 77, la scorul de 1-0 în favoarea celor de la Nice.
26.08.2021 | 11:00
Scene de groaza in Nice  Marseille Primele decizii luate de Comisia de Disciplina
ADVERTISEMENT
26-08-2021
08:25

Primele sancţiuni după scandalul de la Nice - Marseille

Jocul dintre Nice şi Marseille din etapa treia de Ligue 1 s-a oprit după o bătaie între suporterii gazdelor şi fotbaliştii oaspeţilor. Echipele au fost trimise la cabine, iar arbitrul a decis reluarea partidei o oră mai târziu. Dar fotbaliştii lui OM au refuzat să mai intre pe gazon.

La trei zile după meciul în cauză, au apărut şi primele decizii legate de incidentele produse. Astfel:

  • suporterul lui Nice care l-a lovit pe Payet va fi judecat pe 22 septembrie. Acesta a cerut timp ca să-şi pregătească apărarea. Până atunci, rămâne sub control judiciar şi a primit interdicţie pe stadioane. Mai mult, o dată pe săptămână suporterul în cauză trebuie să se prezinte la secţia de poliţie. Procurorul Leopold Mendes, care se ocupă de caz, a cerut ca fanul să fie plasat în arest până la proces.
  • Comisia de Disciplină a Ligii Profesioniste din Franţa a dictat o partidă cu porţile închise pe stadionul lui Nice. Sancţiunea se aplică la meciul cu Bordeaux, de pe 28 august.
  • Fizioterapeutul Pablo Fernandez, care a lovit un suporter al lui Nice, a fost suspendat „din toate funcţiile oficiale“, primind interdicţie pe banca de rezerve şi în vestiar.

De asemenea, Comisia de Disciplină a precizat că investigaţiile vor continua, iar pe 8 septembrie vor fi anunţate noi decizii. Până la acea dată, rezultatul meciului nu va fi luat în considerare, urmând să fie stabilit la finalizarea anchetei. 

24-08-2021
12:40

Guendouzi, acuzat că și-a provocat singur urmele de pe gât

Continuă scandalul după incidentele violente din timpul meciului Nice – Marseille. Președintele gazdelor îl acuză voalat pe Matteo Guendouzi că s-a strâns de gât pentru a-și provoca urmele care se observă în imaginea răspândită pe rețelele de socializare.

În afară de poza pe care am văzut-o peste tot (n.r. cu Payet, lovit), nu au existat violențe împotriva jucătorilor lui Marseille. Apropo, Guendouzi, după ce am văzut imaginile doveditoare, nu avea urme pe gât când se afla pe teren”, susține Jean-Pierre Rivere.

23-08-2021
13:14

Ministrul Sportului din Franța, reacție de ultimă oră

Ministrul Sportului din Franța, românca Roxana Mărăcineanu, a explicat că jucătorii lui Olympique Marseille au luat decizia corectă de a nu mai intra pe teren. Totodată, Roxana Mărăcineanu anunță că în urma incidentelor petrecute duminică seara a fost trecută „o linie roșie”.

A fost trecută o linie roșie în ceea ce privește violența asupra jucătorilor. Eu lupt împotriva violenței pe stadioane. Astăzi, Liga și managerii de cluburi trebuie să fie responsabili și să aplice sancțiuni de bun simț. Este inacceptabil ca suporterii să arunce obiecte, să fie violenți și să intre pe teren. Cluburile care găzduiesc meciurile trebuie să fie responsabile pentru siguranța jucătorilor, antrenorilor și arbitrilor care sunt pe teren și pentru ce se întâmplă în tribune.

Voi depunere o plângere împotriva acestor agresiuni. Sper ca justiția își va face datoria și că vor exista sancțiuni penale împotriva celor care vor fi găsiți vinovați. Mă aștept la sancțiuni și din partea organismelor sportive.

Suntem acolo pentru a vedea sport, fotbal, dar nu asta. Trebuie să respectăm jucătorii. Susțin siguranța jucătorilor pe teren, indiferent de club și sport. Ne ducem pe stadioane să vedem un spectacol sportiv, iar cei care nu sunt în măsură să respecte regulile, pot viziona meciul din fața televizorului și pot arunca sticle spre televizor, dar nu în incinta stadionului” a declarat Roxana Mărăcineanu, potrivit France Info. 

 

23-08-2021
09:05

Ce sancțiuni ar putea să primească cele două echipe

Conform Le Figaro, OM ar urma să piardă meciul cu 3-0 la masa verde, din cauza faptului că jucătorii au refuzat să reia partida. Olimpienii vor face apel pentru a ataca această decizie, deoarece cred în continuare că nu puteau continua meciul în condiții de siguranță. 

Nici echipa gazdă nu va scăpa fără sancțiuni. Nice ar urma să primească mai multe pedepse, printre care un număr de meciuri fără spectatori și câteva amenzi usturătoare.

Pentru reacția agresivă a lui Dmitri Payet, care de altfel a și pornit bătaia, fotbalistul ar putea fi suspendat mai multe partide. Același lucru l-ar putea păți și fundașul olimpian Alvaro Gonzalez și chiar antrenorul lui Marseille, Jorge Sampaoli. Cei doi au împărțit câțiva pumni fanilor lui Nice, antrenorul argentinian fiind calmat cu greu.

În minutu 75 al partidei dintre Nice și Marseille, fanii gazdelor au aruncat cu diverse obiecte în Payet când acesta a încercat să execute o lovitură liberă. O sticlă de apă l-a lovit pe mijlocașul francez în spate, moment în care Payet a răbufnit, aruncând-o înapoi și de atunci a începul haosul.

Bătaie generală în Nice – Marseille

Ultrașii gazdelor au coborât din zona scaunelor, unii au pătruns chiar pe gazon și s-au luat la bătaie cu jucătorii lui Marseille. Forțele de ordine au reușit cu greu să îi țină pe fani în spatele panourilor publicitare.

ADVERTISEMENT

Vedetele oaspeților nu le-au ușurat munca. Au reacționat la fel de dur, au șutat mai multe mingi spre tribune, moment în care lucrurile au degenerat.

Suporterii au rupt barajul pazninilor și au pătruns în număr mare pe gazon. Arbitrul a fost nevoit să oprească meciul și să îi grăbească pe jucători către vestiare.

ADVERTISEMENT

Imagini de la incident au continuat să apară. Într-o secvență, un om din staff-ul lui Marseille este surprins când îi aplică o „directă” unui fan rival. Cel din urmă s-a prăbușit pe gazon.

Jorge Sampaoli, antrenorul lui OM, a fost oprit cu greu de colaboratori. Acesta încerca să se îndrepte spre zona fanilor lui Nice.

ADVERTISEMENT

Rămâne de văzut dăca OM pierde cu 3 – 0 la masa verde

Marseille a refuzat în cele din urmă să reia meciul, oficialii clubului susținând că jucătorii lor au fost atacați și că siguranța lor nu poate fi garantată. Arbitrul și jucătorii lui Nice au reintrat pe teren după toată nebunia, pentru a fluiera finalul meciului.

Jucătorii lui OM au refuzat să iasă din vestiar și va rămâne de văzut dacă aceștia vor pierde meciul cu 3-0 la masa verde, așa cum prevede regulamentul.

ADVERTISEMENT

“Am decis ca pentru siguranța jucătorilor noștri, care au fost atacați în timpul invaziei de pe teren, să nu reluăm meciul, deoarece siguranța lor nu era garantată. Jucătorii noștri au fost atacați”, a declarat președintele lui Marseille, Pablo Longoria. Jucătorii lui Nice, atacați de staff-ul lui OM

Cel puțin 3 fotbaliști răniți

Cel puțin trei jucători de la Olympique Marseille sunt răniți după confruntarea cu fanii lui Nice. RMC Sports a publicat imagini cu Luan Peres și Matteo Guendouzi, ale căror răni sunt vizibile la nivelul gâtului.

Al treilea ar fi Dimitri Payet, primul care a reacționat după gesturile suporterilor gazdă.

Rivère nu înțelege decizia lui OM de a nu relua jocul

Jean-Pierre Rivère, a delcarat la conferința de presă că nu înțelege de ce OM nu a vrut să reia jocul. “Este o dezamăgire că se termină așa. Lucrurile sunt destul de clare. S-au aruncat din tribună cu  sticle de apă, din păcate, ceea ce a pus paie pe foc, este reacția jucătorilor a celor de la OM, care au decis să arunce sticlele înapoi în tribună. 

Arbitrul a ezitat să reia meciul, serviciile de securitate i-au spus că nu sunt probleme. Toată lumea a decis să reia meciul, prefectul, responsabilii serviciului de securitate.

Nu am înțeles prea bine decizia colegilor noștri de a nu relua. M-am dus la tribune, mi-au garantat că nu va exista nicio problemă. Toată lumea a spus că totul va fi bine”

ADVERTISEMENT