A fost o vară plină de surprize în România. Pe litoralul românesc, apa a devenit portocalie. Marea suferă tot felul de transformări, iar experții au oferit o posibilă explicație pentru fenomenul straniu.
A fost o vară caniculară, iar temperaturile au fost unele record. Și indicele UV au atins cote alarmante, iar pe litoralul românesc, marea suferă mai multe transformări. Așa se face că, în imaginile subacvatice, pe lângă vietăți marine au fost descoperite și o algă mai puțin obișnuită.
Aceasta are o culoare portocalie și pare a fi fosforescentă. Astfel că a ieșit rapid în evidență și i-a uimit pe specialiști. Iarba ciudată de mare și-a făcut apariția la aproximativ 150 de metri în larg față de faleza Cazinoului din Constanța.
Cauza exactă nu a fost încă stabilită, dar specialiștii sunt de părere că în următorii ani se vor por produce și mai multe schimbări. Prin urmare, marea nu va mai fi deloc la fel cum o știm, notează observatornews.ro.
De asemenea, anumite stațiuni de pe litoralul românesc ar trebui evitate în august, și nu pentru că apa este portocalie. În această perioadă, mai multe zone au fost invadate de meduze.
Acestea sunt aturn, Venus, Jupiter, dar și Vama Veche. Pe de altă parte, meduzele nu lipsesc nici în Mamaia, una dintre cele mai apreciate locații de pe litoralul românesc, dar și una dintre cele în care prețurile sunt piperate.
Pescarii au observat faptul că plasele lor s-au umplut de meduze, iar situația este una destul de gravă. Specialiștii au ajuns la concluzia că de vină sunt temperaturile ridicate și apa mai caldă decât în mod obișnuit.
„Am avut o vară mai caldă, am avut o apă mai caldă la Marea Neagră şi în continuare este destul de caldă şi, desigur, că meduzele de apă caldă, acelea butoiaş, s-au simţit mai bine.
Este posibil ca şi în anii trecuţi să le vedem aruncate pe aici, pe mal, dar nu este nimic anormal, este doar din cauza schimbărilor climatice. Ele nu sunt neapărat periculoase, deranjante poate, dar nu periculoase pentru cei care se scaldă”, a dezvăluit Adrian Bîlbă, cercetător științific, conform Antena 3 CNN.