News

DOCUMENT OFICIAL. Schema de tratament pe care medicii de la Institutul Matei Balș o aplică pacienților cu coronavirus. Medicamente pentru HIV, Ebola sau Malarie, eficiente împotriva COVID-19

19.03.2020 | 11:08
DOCUMENT OFICIAL Schema de tratament pe care medicii de la Institutul Matei Bals o aplica pacientilor cu coronavirus Medicamente pentru HIV Ebola sau Malarie eficiente impotriva COVID19
Pandemia de coronavirus continuă să fac victime în România, al 240lea deces fiind consemnat în data de 27 martie 2020. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Medicii de la Insitutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” din București au o schemă specială de tratament pe care o aplică pacienților infectați cu noul coronavirus, iar surse din cadrul instituției au trimis-o către FANATIK.

Precizări importante despre schema de tratament a pacienților cu coronavirus

Înainte de a vă prezenta care sunt medicamentele pe care medicii specialiști le dau pacineților infectați cu COVID-19 trebuie să precizăm un lucru extrem de important.

ADVERTISEMENT

Această schemă de tratament se aplică exclusiv de către medici, în spitale. Sub nicio formă nu se recomandă ca populația să recurgă la automedicație pe baza celor scrise mai jos.

Rețineți, așadar, că acest articol este scris doar cu titlu informativ, iar această schemă se poate schimba oricând de către medici, în funcție de caz.

ADVERTISEMENT

Revenim la schema de tratament pe care medicii de la Institutul Matei Balș o aplică pacienților cu coronavirus și precizăm că aceasta prevede patru situații: cazurile ușoare (manifestări clinice ușoare, fără pneumonie), cazurile moderate (febră cu imagine radiologică de pneumonie) cazurile severe și cazurile critice.

Criteriile pentru definirea tratamentului

Redăm în continuare schema de tratament aplicată pacienților cu coronavirus aflați în categoria cazurilor severe, respectiv critice:

ADVERTISEMENT

Cazuri severe: Adulți care îndeplinesc oricare din criteriile următoare:

– FR ≥ 30 respirații/min

– pSO2 ≤93% în repaus

– PaO2/FiO2≤300 mmHg

– Rx. care arată progresia leziunilor în 24-48h cu >50%

Copii care îmdeplinesc oricare din criteriile următoare:

– Tahipnee (FR ≥ 40 respirații/min la copilul de 1-5 ani

– pSO2 ≤92% în repaus

– Respirație laborioasă, cianoză, apnee intermitentă

– Letargie sau convulsii

– Dificultăți în alimentare și semne de deshidratare

Cazuri critice, cu oricare din următoarele criterii:

– Insuficiență respiratorie și necesitatea ventilației mecanice,

– Șoc,

– Orice insuficiență de organ care necesită îngrijire în TI.

Schema de tratament obținută de FANATIK include și o serie de indicatori clinici pe baza cărora medicii caracterizează formele severe și critice, pe două categorii: adulți și copii.

Adulți:

– Limfocite periferice care scad progresiv

– Teste de inflamație care cresc progresiv: PCR, IL-6

– Creșterea progresivă a lactatului

– Leziuni pulmonare care se dezvoltă rapid într-o perioadă scurtă de timp

Copil:

– Creșterea FR

– Reactivitate mentală slabă și somnolență

– Creșterea progresivă a lactatului

– Rx.: infiltrate în ambele câmpuri pulmonare sau afectare lobară multiplă, revărsat pleural sau progresia rapidă a leziunilor într-o perioadă scurtă de timp

ADVERTISEMENT

– Copil sub 3 luni cu boli subiancente sau cu deficiențe imune.

Recomandări în timpul tratamentului pentru infecțiile cauzate de COVID-19

Potrivit documentului transmis către FANATIK, tratamentul fiecărui pacient cu coronavirus este determinat de severitatea bolii. În tratamentul general, speciliștii români au grijă ca pacientul să respecte și următoarele cerințe:

– Repaus la pat

– Suport caloric suficient

– Monitorizarea balanței pentru apă și electroliți pentru a menține stabilitatea mediului intern

– Monitorizarea strânsă a semnelor vitale și a pSO2.

În ceea ce privește terapia antivirală aplicată în schema de tratament a pacienților cu coronavirus, specialiștii de la Matei Balș recomandă medicilor să repecte indicațiile terapeutice în funcție de fiecare grupă de vârstă și de gravitatea bolii.

O altă recomandare ce apare în document este aceea de a nu utiliza 3 sau mai multe antivirale în același timp.

“Pentru pacienții cu deteriorare progresivă a indicatorilor de oxigenare, progresie rapidă a imaginilor pulmonare si respuns inflamator excesiv. De utilizat pentru 3-5 zile, methylprednisolon, 1-2 mg/kg/zi”, se mai arată în documentul obținut de FANATIK.

Protocolul terapeutic. Ce tratamente sunt utilizate pentru fiecare caz

Protocolul terapeutic în cazul adulților prevede două categorii de pacienți: asimptomatici și simptomatici, fiecare având scheme diferite de tratament.

A. ASIMPTOMATICI:

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile.

B. SIMPTOMATICI:

1. Forme uşoare (fără pneumonie):

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, plus

– Tamiflu (75 mg): 1 cp x2/zi, 5 zile

2. Forme medii (cu pneumonie):

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, plus

– Tamiflu (75 mg): 1 cp x2/zi, 5 zile, plus

– Plaquenil (200 mg): 400 mg x 2/zi – doză de încărcare apoi 200 mg x2/zi timp de 5 zile.

3. Forme severe/critice:

– Methylprednisolon: 1-2 mg/kg/zi, timp de maximum 5 zile, la primele semne de agravare*, plus

– Kaletra ( Lopinavir/ritonavir 200mg/50mg): 2 cp x 2/zi timp de 10 zile, sau

– Kaletra (Lopinavir/ritonavir soluţie orală, 80mg/20mg/ml): 10 ml x2/zi, timp de 10 zile la cei cu sondă nazo-gastrică, plus

– Tamiflu (75 mg): 1 cp x 2/zi, 5 zile, plus

– Plaquenil (200 mg): 400 mg x2/zi – doză de încărcare, apoi 200 mg x2/zi timp de 5 zile.

NB. Durata tratamentului în formele severe de la 5 la 20 zile, funcţie de evoluţia clinică.
Sau

– Remdesivir –program compasional

– La pacienţii simptomatici cu simptome respiratorii uşoare dar cu vârsta ˃ 70 ani şi/sau comorbidităţi prezente sau risc crescut de mortalitate, în cazul necesităţii oxigenoterapiei poate fi justificată folosirea Remdesivir.

– Pacienţii cu simptome severe (ARDS/insuficienţă respiratorie globală, instabilitate hemodinamică, insuficienţe multiple de organ→consult TI.

Remdesivir, doză de încărcare de 200 mg IV în prima zi, urmată de doză de întreţinere de 100 mg/zi, IV din ziua 2 până în ziua 10.

În formele severe Roactemra (Tocilizumab 20 mg/ml), doză de 4-8 mg/kg. Se administrează în PEV lentă de circa 1 oră. Se poate face o a doua administrare la 12 ore interval.

• Specialiştii chinezi au utilizat methylprednisolon la pacienţii cu deteriorare progresivă a indicatorilor de oxigenare, progresie rapidă a imaginii radiologice şi la cei cu activare excesivă a răspunsului inflamator. Doza nu trebuie să depăşească 1-2 mg/kg/zi, timp de 3-5 zile.

• Specialiştii italieni: pacienţii cu ARDS, după 24 ore de la diagnosticul ARDS-ului primesc 20 mg/zi de dexametazonă pentru 5 zile, apoi 10 mg/zi, timp de 5 zile (la indicaţia medicului TI).

• Corticosteriozii se pot utiliza la:

– pacientul cu BPOC acutizat,

– astm bronsic,

– dacă TAM ˂ 65 mmHg sub Na+ ˃0,7 mcg/kg/min

Tamiflu este un antiviral ce a fost folosit în trecut pentru tratarea cazurilor de gripă aviară și H1N1, folosit în prezent pentru tratarea gripei.

Lopinavir ajută în controlul infecţiei cu virusul imunodeficienţe umane (HIV).

Plaquenil acţionează prin reducerea inflamaţiei la persoanele cu boli autoimune (afecţiuni în cadrul cărora propriul sistem imunitar atacă organismul acestuia din greşeală).

Rezolsta este un medicament antiviral utilizat in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul adultilor infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV-1).

Remdesivir este un medicament antiviral folosit de obicei în tratarea pacienților infectați cu virusul Ebola.

Tocilizumab este utilizat pentru tratamentul adulților cu artrită reumatoidă activă moderată până la severă.

Plaquenil este folosit în general pentru a trata afecțiuni reumatice și dermatologice: lupus eritematos sistemic; lupus eritematos discoid; artrita reumatoida; artrita cronică juvenilă; afecțiuni dermatologice produse sau agravate de lumina solară.

Când este declarat vindecat un pacient cu COVID-19

În cadrul schemei de tratament, specialiștii de la Insitutul de Boli Infecțioase au notat și criteriile de infirmare a COVID-19. Astfel, un pacient este declarat vindecat după efectuarea a două teste PCR-SARS-CoV2, cu rezultate negative, recoltate la 24 ore.

“În special la pacientul simptomatic, cu context epidemiologic se impun două determinări PCR la interval de 24 ore”, mai precizează documentul.

În cadrul aceluiași ghid, medicii specifică și în ce condiții poate fi externat un pacient ce a fost tratat pentru coronavirus.

1.Valori normale ale temperaturii pentru mai mult de 3 zile

2. Manifestări respiratorii ameliorate substanţial

3. Imagistică pulmonară care arată absorbţia semnificativă a inflamaţiei pulmonare

4. 2 teste PCR-SARS-CoV2 recoltate la interval de 24 ore= negative.

După externare, pacientul declarat vindecat de coronavirus trebui să își informeze medicul de familie și îi va trimite acestuia datele medicale din biletul de externare.

“În plus, îşi monitorizează starea de sănătate prin izolare la domiciliu timp de 14 zile, cu port de mască, stă in cameră bine ventilată, reduce contactul strâns cu membrii de familie, menţine igiena mâinilor şi nu părăseşte locuinţa”, arată documentul intern obținut de FANATIK.

Schema de tratament poate fi consultată AICI.

ADVERTISEMENT