News

Schema de vaccinare se schimbă pentru anumite categorii de persoane. Valeriu Gheorghiță: „Trei doze inițial, plus un rapel”

Schema de vaccinare se schimbă și se introduc trei doze inițiale. Iată anunțul lui Valeriu Gheorghiță
06.10.2021 | 14:21
Schema de vaccinare se schimba pentru anumite categorii de persoane Valeriu Gheorghita Trei doze initial plus un rapel
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră a anunțat că schema de vaccinare se va schimba pentru anumite categorii de persoane.

Este vorba despre cei vulnerabili, iar o listă cu cei vizați urmează să fie completată.

Schemă de vaccinare cu trei doze inițiale pentru anumite categorii de persoane

Astfel, Valeriu Gheorghiță a precizat că vor exista trei doze de vaccin de la început, iar ulterior se va face un rapel, o a patra doză, la un interval de circa șase luni.

ADVERTISEMENT

„Vom avea o schemă de trei doze inițial, plus, la un moment dat, un rapel la minimun șase luni de la schema inițială, iar la persoanele care au un răspuns imun normal, persoanele imunocompetente, vor avea schema de două doze la prima vaccinare și un rapel la minimum șase luni, așa cum se recomandă în momentul de față, acea doză booster, care a fost demarată în România din data de 28 septembrie”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Cine va primi schema de vaccin cu trei doze și rapel. Anunțul lui Valeriu Gheorghiță

Conform lui Valeriu Gheorghiță, vaccinarea cu trei doze este destinată persoanelor cu imunitate scăzută. Doza suplimentară va fi administrată la 28 de zile.

ADVERTISEMENT

Totodată, deja s-a făcut o centralizare a categoriilor de persoane care să poată beneficia de schema de vaccinare cu trei doze, iar aceasta va fi completată în cursul zilei de joi.

„Această doză suplimentară, în cadrul schemei inițiale, care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut, se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul de la compania de la Pfizer BioNTech, cât și pentru vaccinul de la compania Moderna.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătății și avem deja o centralizare a categoriilor de pacienți care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă.

Mâine vom avea o întâlnire în cadrul grupurilor de lucru CNCAV, unde vom definitiva aceste categorii de pacienți care pot să beneficieze de trei doze de vaccin, atât de la compania Pfizer BioNTech, cât și de la compania Moderna”, a precizat el.

ADVERTISEMENT

Vaccin cu trei doze și rapel. Cum se va desfășura procedura de imunizare

După ce lista va fi definitivată, medicii o vor primi, iar ei vor face reocomandările de vaccinare pentru persoanele eligibile. Apoi, pacienții vor merge la centrele de vaccinare și pot fi imunizați cu a treia doză.

„Se va face ulterior o informare a Agenției Naționale a Medicamentului și dispozitivelor medicale din România și vor fi informați profesionioștii din domeniul sănătății, tocmai pentru a cunoaște care vor fi indicațiile pentru trei doze de vaccin de la prima schemă, așa încât persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze, în cadrul primei scheme de vaccinare, vor primi recomandare de la medicul specialist. 

Pacienții se vor prezenta la centrele de vaccinare cu această recomandare și vor primi o schemă de vaccinare cu trei doze”, a informat el.

Totodată, vor surveni modificări și în ceea ce privește Registrul Național al Vaccinărilor și platforma de programare a imunizărilor, pentru a fi actualizate cu noile modificări.

Deocamdată, nu se cunoaște data de la care va începe noua schemă de vaccinare cu trei doze inițiale și un rapel.

„În perioada următoare vom definitiva și instrucțiunile în baza căreia se va aplica această recomandare și va fi updatat Registrul Național al Vaccinărilor, care să permită introducerea unei scheme de vaccinare cu trei doze, și platforma de programare.

Vom reveni cu detalii în momentul în care avem fixate datele de la care se pot deja prezenta pacienții în vederea vaccinării”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT