Schema prin care o primărie din Constanța a fost prejudiciată cu 3 milioane de lei. Șefa Trezoreriei din județ este bănuită că este implicată în această activitatea infracțională, care dura de câțiva ani.
Este vorba despre Primăria Mereni, care între anii 2016-2022 a fost lăsată fără trei milioane de lei. Mai exact, directoarea Trezoreriei Constanța este bănuită că în respectivii ani ar fi ajutat la „golirea” conturilor instituției în cauză, potrivit presei locale.
Pe lângă aceasta, implicați în activitate erau și contabilul Primăriei Mereni și administratorii unor firme. Șase persoane au fost reținute în urma unor percheziții domiciliare desfășurate de oamenii legii.
Miercuri, 2 august, polițiști ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au descins la două adrese în acest dosar penal, deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu.
Concret, perchezițiile au avut loc la sediul Trezoreriei Constanța și la domiciliul contabilului din Mereni. Mai exact, acesta a reușit să prejudicieze instituția cu sprijinul administratorilor unei firme.
„Din cercetările efectuate a rezultat că administratorii ai 12 societăți comerciale ar fi întocmit în fals documente care atestau, în mod nereal, livrarea unor bunuri sau prestarea unor servicii către o instituție, din comuna Mereni, județul Constanța, în acest mod obținând decontarea unor sume de bani, în mod ilegal, din bugetul local al acesteia.
Totodată, în urma probelor administrate în dosar a reieșit că un funcționar din cadrul unei instituții, din județul Constanța, i-ar fi pus la dispoziție angajatului instituției din comuna Mereni, documentele întocmite în fals de administratorii societăți comerciale, aceste documente fiind folosite pentru justificarea plăților ilegale efectuate din contul instituției”, au informat oamenii legii.
În perioada februarie 2016 – octombrie 2022, contabilul primăriei ar fi întocmit în fals peste 120 de ordine de plată. În acest fel, bugetul instituției a fost prejudiciat cu 3 milioane de lei.
În urma percchezțiilor, 6 persoane au fost reținute, iar față de alți 14 oameni, bănuiți de comiterea faptelor, a fost aplicată măsura sechestrului asigurator. De asemenea, anchetatorii spun că au fost puse în executare 8 mandate de aducere în județele Constanța și Olt.