News

Schimb acid de replici între avocata Șoșoacă, lider AUR și Adrian Streinu-Cercel

10.12.2020 | 23:33
Schimb acid de replici intre avocata Sosoaca lider AUR si Adrian StreinuCercel
ADVERTISEMENT

Doctorul Adrian Streinu-Cercel și avocata Diana Șoșoacă au intrat într-un schimb acid de replici joi în timpul emisiunii “Sinteza zilei”, de la Antena 3. Cei doi au dezbătut situația pandemiei de coronavirus, în special, rata de eroare a testelor care depistează prezența virusului SARS-CoV-2 în organism.

Șoșoacă este un personaj controversat al noului partid intrat în Parlament după alegerile din cinci decembrie, Alianța pentru Unitatea Românilor.

ADVERTISEMENT

Streinu-Cercel a mai intrat în dialoguri cu persoane publice care pun la îndoială pandemia de coronavirus, având un dialog de la distanță și cu Dan Bittman.

Adrian Streinu-Cercel și Diana Șoșoacă, dialog aprins pe tema testelor de covid

“Orice pacient confirmat pozitiv cu SARS-CoV-2 are coronavirus, așa se numește boala. Nivelul de eroare al testelor RT-PCR este undeva la 2%, nu există test fals pozitiv, există situații puține cu test fals negativ. Nu aveți voie să vă dați cu presupusul despre teste medicale, nu vă pricepeți la asta.

ADVERTISEMENT

Nu aveți calitatea să faceți un diagnostic medical, doamnă să mă contraziceți în lucruri legate de medicină, că mă pricep și eu. Introduceți date false care doar perturbă percepția cetățenilor. Nu au fost niciun fel de teste fals pozitive. Atâta timp cât nu aveți această calitate, nu mai informați lumea greșit”, a declarat doctoru Streinu-Cercel.

“Sunt un cetățean român care plătește și am dreptul să îmi dau cu părerea. Eu vă spun că există probleme, poporul român este abuzat într-un mod inimaginabil, suntem singura țară care internează asimptomaticii și doar noi cerem test covid la urgențe.

ADVERTISEMENT

Oamenii nu sunt primiți în spital 48 de ore sau 72 de ore până nu vine acest test. Dumneavoastră ați militat pentru un program”, a replicat Diana Șoșoacă.

Streinu-Cercel: “Toate testele care se fac în România sunt omologate”

“Institutul Matei Balș s-a pregătit încă din anii 2006 să aibă posibilitatea ca România să aibă posibilitatea să pună diagnostice în curs de epidemie. În februarie împreună cu OMS am fost în stare să avem lucrurile necesare pentru a face aceste teste.

ADVERTISEMENT

Apoi s-au deschis laboratoarele și așa s-a ajuns la circa 35.000 de teste pe zi în România având în spate toate caracteristicile de calitate. Toate testele sunt omologate și înregistrate, testele care se fac la noi în țară sunt certificate, asta trebuie să înțeleagă populația”, a adăugat doctorul.

“Am clienți foarte mulți care dau statul în judecată și spitalele, au fost pozitivi cu test PCR, au fost trimiși la domiciliu că erau asimptomatici și apoi și-au făcut în fiecare zi test și toate au ieșit negative. Cum vă explicați asta?”, l-a întrebat imediat după aceea avocata.

“Curtea de la Lisabona nu este o curte în care sunt doctori, nu mă interesează ce spune. O persoană asimptomatică are virus în nas, dacă nu are niciun fel de simptom, e foarte bine pentru ea, dar transmite.

Negativarea unei astfel de persoane se poate face în 24 de ore sau în cinci săptămâni. Atunci când este depistată o persoană cu SARS-CoV-2 să se izoleze la domiciliu, asta aș dori să înțeleagă populația din România”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

ADVERTISEMENT