News

Schimbă PNL regulile jocului? Un lider liberal crede că Nicolae Ciucă trebuie să rămână premier și în 2023

Șeful PNL Iași Alexandru Muraru nu crede că PSD ar trebui să dea premierul în 2023, contrar înțelegerii dintre cele două partide care au acceptat cu greu să conducă împreună țara.
07.08.2022 | 21:29
Schimba PNL regulile jocului Un lider liberal crede ca Nicolae Ciuca trebuie sa ramana premier si in 2023
Nicolae Ciucă ar trebui să rămână premier, cred unii lideri liberali. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PSD a acceptat mariajul cu PNL cu o condiție clară: în 2022 premier va fi Nicolae Ciucă, iar în 2023 va fi Marcel Ciolacu. Cu toate acestea, unii liberali par să nu fie interesați în a respecta această înțelegere.

Un lider PNL nu vrea ca PSD să dea următorul premier în 2023

Alexandru Muraru crede că ar fi inoportună schimbarea premierului cu un an înainte de alegeri, cu ”războiul la graniță”. Practic, temerile lui Lucian Bode din urmă cu o săptămână că PSD ar putea să iasă de la guvernare pot fi mai actuale ca niciodată.

ADVERTISEMENT

”România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun.

Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a declarat Muraru, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Mai mult, liderul PNL Iași crede că PSD nu ar avea de ce să fie nemulțumit, pentru că a primit ministere importante precum ”Finanţele, Transporturile sau Secretariatul General al Guvernului”. Cu toate acestea, Muraru nu a menționat faptul că PSD se apropie de 40% din intențiile de vot, la distanță mare de PNL sau alte partide.

”Cred că PSD ar accepta acest lucru şi pentru a evita o luptă de putere în interiorul partidului, dacă s-ar deschide o competiţie privind persoana care va ocupa funcţia de premier. Pentru că rotativa presupune ca postul de premier să revină PSD, nu se spune că revine automat preşedintelui partidului”, a completat Alexandru Muraru.

ADVERTISEMENT

Muraru este același politician care propunea în urmă cu câteva zile ca elevii de liceu să studieze, obligatoriu, istoria comunismului. Totul, pentru ca istoria să nu se mai repete și pentru ca tinerii să înțeleagă de fapt cât de nociv a fost și este comunismul.

”Această disciplină trebuie să se regăsească în noua lege a Educaţiei. Azi mai mult ca niciodată, în contextul invaziei ruse, a războiului hibrid pe care Rusia îl poartă în ţările NATO, în contextul în care avem nevoie de o naraţiune puternică care să întărească România de mâine, studierea de către elevii de liceu a istoriei comunismului, o disciplină separată de ceea ce se întâmplă la ora de istorie, este o chestiune obligatorie.

ADVERTISEMENT

După 32 de ani de la prăbuşirea comunismului, generaţiile de mâine trebuie educate în spiritul democraţiei, a valorilor, libertăţii şi a combaterii formelor de falsificare a istoriei”, a completat Muraru, conform News.ro

ADVERTISEMENT