News

Schimbare a vremii în majoritatea regiunilor. ANM, alerte cod galben și portocaliu de furtuni și vijelii. Zonele vizate. Update

După o perioadă cu temperaturi caniculare de peste 39 - 40 de grade Celsius, o schimbare a vremii s-a produs în țara noastră. ANM a emis, joi, mai multe alerte cod galben și portocaliu de furtuni și vijelii.
28.07.2022 | 19:20
Schimbare a vremii in majoritatea regiunilor ANM alerte cod galben si portocaliu de furtuni si vijelii Zonele vizate Update
Alerte meteo de la ANM. Cod galben de vijelii și grindină. Zonele afectate. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
28-07-2022
17:01

Cod portocaliu de furtună puternică în județul Bistrița-Năsăud

ANM a emis o alertă cod portocaliu de furtună, de tip nowcasting, pentru județul Bistrița-Năsăud.

Avertizarea, valabilă în intervalul 20.00 – 21.00, vizează Teaca, Urmeniș, Budești, Sânmihaiu de Câmpie, Milaș, Miceștii de Câmpie și Silivașu de Câmpie.

Aici se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 30 – 35 l/mp, grindină, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice. Meteorologii anunță că în zona avertizată s-au acumulat în jur de 40 l/mp în ultima oră.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi după-amiază, mai multe avertizări cod portocaliu și galben de tip nowcasting.

Alerte meteo de la ANM. Cod galben de vijelii și grindină. Zonele afectate

În paralel cu alertele de dimineață, specialiștii de la ANM au emis și avertizări de tip nowcasting  (cod portocaliu și galben) de furtuni care vizează fenomene meteo severe imediate.

ADVERTISEMENT

În acest moment, mai multe localități din județele Bistrița-Năsăud și Mureș sunt vizate de astfel de alerte.

Astfel, până la ora 20.00, în localitățile Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Teaca, Lechința, Bistrița Bârgăului, Livezile, Chiochiș, Șieu, Matei, Șieuț, Mărișelu, Dumitrița, Galații Bistriței, Cetate, Urmeniș, Monor, Sânmihaiu de Câmpie, Milaș, Miceștii de Câmpie, Silivașu de Câmpie, precum și în zona de munte de peste cota 1800 a județul Bistrița-Năsăud, se vor semnala averse care vor depăşi local 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

În același interval de timp, localitățile mureșene Brâncovenești, Deda, Batoș, Aluniș, Lunca, Breaza, Vătava, Rușii-Munți, Suseni, Voivodeni, Fărăgău, Băla și Cozma intră sub alertă cod galben.

Aici sunt așteptate averse care vor depăşi local 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină de mici dimensiuni.

ADVERTISEMENT

Majoritatea regiunilor, sub alerte cod portocaliu și galben de furtuni până vineri dimineața

Reamintim că joi, la ora 10.00, Administrația Națională de Meteorologie a emis două alerte cod portocaliu și galben de ”instabilitate atmosferică temporar accentuată”, valabile în următoarele ore.

Codul portocaliu vizează Carpații Meridionali și de Curbură. Aici vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp. Acesta expiră joi seara la ora 23.00.

ADVERTISEMENT

Codul galben este valabil până vineri dimineața la ora 6.00. Conform acestei avertizări, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Aici vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

ADVERTISEMENT