Fotbal international

Schimbare de Regulament: echipele vor putea efectua o înlocuire suplimentară dacă un jucător suferă o comoție

16.12.2020 | 21:19
Schimbare de Regulament echipele vor putea efectua o inlocuire suplimentara daca un jucator sufera o comotie
ADVERTISEMENT

IFAB (International Football Association Board), forul care hotărăște legile jocului de fotbal, a decis ca din prima lună a anului viitor  să permită efectuarea unei modificări suplimentare pentru fotbaliștii care suferă o comoție în timpul unei partide. 

Măsura va fi testată deocamdată, iar orice campionat din lume o poate adopta, notează BBC. Dacă o formație va face toate schimbările în timpul unei partide, însă un jucător va suferi între timp o comoție, el va putea fi schimbat cu o rezervă, fără ca formația să rămână în inferioritate numerică.

ADVERTISEMENT

În plus, IFAB a hotărât să le dea voie federațiilor din întreaga lume să prelungească regula celor cinci modificări până în ultima lună a anului viitor. În cazul jocurilor internaționale, această regulă cu cinci modificări pe durata unui meci poate fi prelungită până în 2022, dacă FIFA va vrea acest lucru.

Modificare importantă în fotbal

Regula celor cinci modificări a apărut în 2020, după ce lumea a fost afectată de pandemia de coronavirus. Mai multe diagnostice de demență în fotbal au provocat discuții în legătură cu impactul traumei la cap. Unele diagnostice de demență în fotbal au condus la sprijinirea introducerii acestei reguli și au făcut ca impactul traumei capului să fie luat mai în serios.

ADVERTISEMENT

Hotărârea luată miercuri la reuniunea anuală a Comitetului Asociației Internaționale de Fotbal (IFAB) vine la numai câteva săptămâni după duelul dintre Raul Jimenez și David Luiz.

Incidentul în care Jimenez, vârful „lupilor”, și-a facturat craniul a produs îngrijorare în legătură cu protocoalele actuale în vigoare privind leziunile la cap după ce lui Luiz i s-a permis să continue după ce a fost verificat de medicii lui Arsenal doar pentru a fi înlocuit la pauză pentru că ”nu i-a fost confortabil să conducă mingea”. 

ADVERTISEMENT

”Echipa jucătorului nu ar trebui să sufere un dezavantaj numeric”

IFAB a zis că membrii ei ”au fost de acord că, în cazul unei comoții reale sau suspecte, jucătorul în cauză ar trebui eliminat definitiv din meci pentru a-și proteja bunăstarea, dar echipa jucătorului nu ar trebui să sufere un dezavantaj numeric”.

Într-o declarație a FA se precizează: ”Bunăstarea jucătorilor este de o importanță capitală și FA a jucat un rol activ pentru ca IFAB să spijine introducerea schimbărilor pentru cei care au suferit comoții în regulile fotbalului”.

ADVERTISEMENT

Organizatorii competiției care vor să ia parte la proces trebuie să ia legătura cu IFAB și FIFA, prin intermediul asociațiilor lor naționale de fotbal. Asociația de Fotbal a spus că vrea să pună în aplicare probele ”cu cea mai timpurie oportunitate parctică” a competițiilor masculine și feminine din Cupa FA, dar și Superliga și Campionatul feminin.

Directorul executiv al FA, Mark Bullingham, a spus: ”Motivul pentru care o dorim în competiție este motivul pentru care majoritatea celorlalte ligi din întreaga lume au aplicat-o.

Adică pentru bunăstarea jucătorilor. Recunoaștem că a fost un pre-sezon scurt, recunoaștem că suntem într-un sezon foarte aglomerat și considerăm că este potrivit  să avem capacitatea de a avea cinci schimbări și vom aplica asta în competiția noastră”.

ADVERTISEMENT