News

Schimbare de ștafetă cu dedicație la Inspecția Judiciară. Cine este judecătoarea Roxana Petcu, singurul candidat admis

Judecătoarea Roxana Petcu, adjuncta lui Netejoru și soția fostul prefect PSD Adrian Petcu, este singurul candidat admis pentru concursul privind șefia Inspecției Judiciare
02.05.2022 | 17:47
Schimbare de stafeta cu dedicatie la Inspectia Judiciara Cine este judecatoarea Roxana Petcu singurul candidat admis
Schimbare de ștafetă al Inspecția Judiciara. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Mandatul judecătorului Lucian Netejoru în fruntea Inspecției Judiciare expiră în luna august, iar pentru ocuparea acestei funcții a fost acceptat un singur candidat, judecătoarea Roxana Ioana Petcu.

Cine este judecătoarea Roxana Petcu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat luni lista cu candidații care îndeplinesc condițiile legale de participare la concursul pentru numirea în funcție a noului inspector-șef al Inspecției Judiciare. Pe această listă este însă un singur candidat, judecătoarea Petcu Roxana Ioana, șefa Direcției de Inspecție pentru Judecători din cadrul Inspecției Judiciare.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea Roxana Ioana Petcu este considerată o apropiată a actualului șef al Inspecției Judiciare, controversatul judecător Lucian Netejoru, iar surse judiciare au declarat pentru FANATIK că numirea acesteia în fruntea instituției, cu sprijinul grupării Savonea din CSM, era un lucru știut de mult timp. „Se știa de mult că ea îi va urma lui Netejoru la conducerea Inspecției Judiciare, practic cum a ajuns acolo a și fost pusă directoare la Direcția pentru Judecători. Nu era niciun dubiu. Lucrurile astea se știu, dovadă că nu se bagă nimeni altcineva să candideze. Chiar și de la Inspecție, erau alții cu vechime mai mare și mai pregătiți, însă nu se înscriu tocmai pentru că știu că zarurile sunt aruncate. Toată lumea în sistem așteaptă alegerile de la CSM și speră într-o altă majoritate acolo. Altfel, acum nimic nu se mai poate schimba”, au declarat surse judiciare pentru FANATIK.

Judecătoarea Roxana Ioana Petcu a fost președinte al Judecătoriei Bufetea și a Tribunalului Ilfov iar, anterior poziției de inspector judiciar, a fost încadrată la Serviciul Resurse Umane pentru instanțele judecătorești din cadrul CSM. Numele ei apare însă și în câteva din cazurile în care Inspecția Judiciară, sub conducerea lui Lucian Netejoru, a cărui numire a fost catalogată drept „politică” în decizia CJUE de anul trecut, și-a îndreptat forța asupra magistraților ce au criticat abuzurile din justiție comise în perioada guvernării PSD-ALDE dar și ulterior.

ADVERTISEMENT

Astfel, în luna iulie a anului 2019, judecătoarea Roxana Ioana Petcu a semnat rezoluția de exercitare a acțiunii disciplinare fată de judecătoarea Crina Muntean, fosta vicepreședintă a Tribunalului Bihor, acuzată că şi-ar fi manipulat colegii şi ar fi instituit monopol pe cauzele care vizau măsurile de supraveghere tehnică în cursul anului 2018. Acțiunea Inspecției Judiciare a fost respinsă cu un scor strâns de 5 la 4 de Secția pentru judecători a CSM un an mai târziu. Judecătoarea Crina Muntean a fost ulterior cercetată de către Inspecția Judiciară pentru un interviu acordat publicației Newsweek în care a vorbit despre „rețelele de interes din justiția locală”, anchetă pentru care CSM a decis suspendarea ei pentru șase luni. Această decizie a fost însă suspendată de către Înalta Curte.

Un alt caz în care apare numele judecătoarei Roxana Petcu se petrece în iunie 2021. Atunci, șeful IJ, Lucian Netejoru, se autosesizează după ce judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești decide, pe baza hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene, că Secția Specială trebuie desființată. Cercetarea disciplinară a judecătorului Stancu este întreprinsă de către inspectoarea Silvia Georgiana Ignat, care decide clasarea cauzei pe motiv că „Inspecția Judiciară nu poate suplini ori completa activitatea de judecată”. Imediat după ce judecătoarea Ignat a respins sesizarea din oficiu făcută e Netejoru, Roxana Ioana Petcu propune completarea cercetării disciplinare a lui Andrei Stancu, iar de această dată cauza ajunge la un alt inspector, apropiat de Netejoru, ce admite sesizarea.

ADVERTISEMENT

Tot în 2019, Inspecția Judiciară este chemată să se pronunțe cu privire la o serie de articole publicate de către Lumea Justiției, o publicație cu o poziție anti-DNA în acea vreme, în care condamnarea lui Liviu Dragnea era portretizată ca fiind una politică. Raportul Inspecție Judiciare, scris de către judecătoarea Roxana Petcu, vine însă cu o concluzie surprinzătoare, susținând că „exista suport factual pentru o serie de afirmații ale autorului”. Raportul este respins însă de către judecătorii CSM unde, mai mult, Lia Sovonea pierde majoritatea, după ce aceștia cer cercetarea disciplinară atât a lui Lucian Netejoru cât și a Roxanei Petcu.

Soția fostului prefect PSD de București

Judecătoarea Roxana Ioana Petcu a ajuns la Inspecția Judiciară la finalul anului 2018, la cinci ani după ce și-a obținut titlu de doctor în drept la Academia de Poliție Al.I. Cuza din București. Jurnalista Emilia Șercan scria în 2019 că un raport al Corpului de Control al ministrului afacerilor interne identifica suspiciuni de plagiat la 75% din tezele de doctorat susținute în perioada 2011-2016 la această instituție. Printre numele asupra cărora existau astfel de suspiciuni erau și cele ale Roxanei Petcu dar și a șefului acesteia, Lucian Netejoru.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea Roxana Ioana Petcu este soția lui Adrian Petcu, în prezent expert în cadrul Consiliului Legislativ al Camerei Deputaților. Între 2015 și 2017 acesta a fost numit de către PSD prefect al Municipiului București, după ce anterior lucrase în cadrul firmei de construcții S.C. Balkan Ro Trade&Construction SRL, unde ajunsese director executiv. După o altă lună petrecută la Prefectura Ilfov, acesta își schimbă cariera și trece la Ministerul Afacerilor Interne, unde după o lună de zile la Direcția Generală pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului, în calitate de consilier superior, și o alta în calitate de director general adjunct la aceeași direcție, este numit în octombrie 2018 secretar de stat.

Acesta este schimbat din această funcție de către premierul Viorica Dăncilă, chiar cu o zi înainte de demisia ministrului de atunci, Carmen Dan, însă Adrian Petcu atacă în instanță această decizie iar Curtea de Apel București decide să suspende revocarea sa din funcție în ciuda faptului că acesta fusese numit politic în această funcție. Câteva luni mai târziu acesta renunță la procesul prin care ataca decizia de demitere.

Inspecția Judiciară sub Netejoru

Inspecția Judiciară, instituție cheie în sistemul judiciar, a fost una din instituțiile cele mai des criticate de către Comisia Europeană în rapoartele MCV cât și de către Departamentul de Stat al SUA pentru rolul jucat în perioada în care PSD-ul condus de Liviu Dragnea a inițiat nenumărate reforme criticate de corpul magistraților. În 2019 Comisia Europeană scria că instituția condusă de Netejoru a vizat în special magistrații care s-au opus modificărilor promovate de către PSD asupra legilor justiției.

„Au continuat să fie inițiate proceduri disciplinare împotriva magistraților, inclusiv a șefilor instituțiilor judiciare care se opun reformării sistemului judiciar (…) În perioada de referință s-a înregistrat, de asemenea, o creștere puternică a presiunilor asupra Înaltei Curți de Casație și Justiție, care este instanța competentă pentru numeroase procese de corupție la nivel înalt”, se arată în raportul MCV din acel an.

Reamintim că Lucian Netejoru a rămas la conducerea Inspecției Judiciare în anul 2018, deși mandatul său expirase la 1 septembrie, după ce Guvernul PSD a dat o Ordonanță de Urgență prin care stabilea că șefii IJ, ale căror mandate expiraseră deja, pot rămâne la conducerea instituției până la organizarea unui concurs. Ordonanța Guvernului venea într-o perioadă când Liviu Dragnea îl critica deschis pe ministrul justiției de la acea dată, Tudorel Toader, pentru amânarea numirii șefilor la conducerea IJ.

Un an mai târziu, Lucian Netejoru, șeful interimar al instituției era numit pentru un nou mandat plin, în urma unui alt scandal în care mai mulți membri ai CSM au acuzat modificarea regulamentului de concurs astfel încât Netejoru, care era singurul candidat înscris, să poată fi numit.

În luna mai a anului trecut CJUE a decis însă că numirea lui Lucian Netejoru la conducerea Inspecției Judiciare a fost una „politică” ce încalcă tratatele UE. „Decizia arată în mod clar, fără dubiu, că în perioada 2017 – 2018 s-a încercat crearea unor pârghii de control în justiție care sunt de natură să aducă atingere independetei justiției, după cum se exprimă CJUE. Printre acestea, modul în care i-a fost prelungit mandatul inspectorului sef al Inspecției Judiciare și o “reorganizare” a Inspecției prin nu mai puțin de 5 ordonanțe de urgenta – adică, o implicare nejustificată a puterii executive în justiție”, declara pentru Hotnews judecătorul Horațius Dumbravă cu privire la decizia CJUE.

ADVERTISEMENT