News

Schimbare drastică în Educație! Ce pățesc elevii cu nota sub 5 la Evaluarea Națională

14.08.2019 | 15:36
Schimbare drastica in Educatie Ce patesc elevii cu nota sub 5 la Evaluarea Nationala

Schimbare drastică în Educație, acolo unde ministerul, dar și reprezentanți ai părinților și chiar ai elevilor, alături de sindicatele din domeniu au convenit ca de anul viitor elevii care obțin sub nota 5 la evaluarea națională de la clasa a VIII-a să meargă direct la școala profesională. Propunerea a fost una îndelung discutată în cadrul Consiliului Economic și Social, care a avut loc la sediul ministerului.

Schimbare drastică în Educație!

”Părinții au fost de acord cu această propunere, la fel ca toată lumea de altfel. Dar ar fi fost ideal ca această măsură să fie luată pentru elevii care intră în clasa a V-a din anul școlar 2019-2020, astfel încât să fie și ei și părinții responsabili, să fie consiliați cu privire la ce vor face mai departe”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți din România.

Vă reamintim că măsura privind direcționarea elevilor care obțin note sub 5 la Evaluarea Națională spre școlile profesionale nu este una tocmai nouă. Astfel, încă de anul acesta, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu a mărit numărul de clase de învățământ profesional pentru ca elevii cu note slabe la examenul de final de clasă a 8-a să meargă către aceste unități de învățământ, reduse la tăcere în ultima perioadă.

Schimbare drastică în Educație! Evaluare Națională
Elevii cu note mici la Evaluarea Națională vor fi direcționați către școlile profesionale. Sursa foto – facebook

Ce pățesc elevii cu nota sub 5 la Evaluarea Națională

De remarcat că rezultatele de la Evaluarea Națională au arătat că sunt multe licee teoretice și tehnologice unde au fost admiși elevi cu note mici la examen. În total, peste 26.000 de absolvenți de clasa a VIII-a au intrat la liceu cu media de admitere sub 5. Ierahizarea mediilor la nivel național arată că cele mai multe medii de admitere de acest gen sunt în București, Suceava și Constanța. La polul opus, cele mai puține medii de admitere sub 5 sunt în județele Covasna, Cluj și Brăila.

Media de admitere la liceu se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. Evaluarea Națională din 2020 va avea prima probă, cea de limba română, pe 15 iunie 2020.