News

Schimbare majoră! Pensii mai mari pentru anumiţi români. Cum pot obţine majorarea

18.11.2020 | 23:59
Schimbare majora Pensii mai mari pentru anumiti romani Cum pot obtine majorarea
ADVERTISEMENT

Pensiile prin pilonul II ar putea crește prin contribuții voluntare ale angajatorilor care, astfel, ar beneficia de deduceri fiscale din partea statului. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege inițiat de patru senatori PNL care vor să compenseze astfel reducerea contribuției la pilonul II de pensii, decisă în anul 2017 de către guvernul Tudose.

ADVERTISEMENT

Practic, angajatorii vor avea posibilitatea să plătească 150 de euro în fiecare lună contribuție suplimentară la fondul de pensii din pilonul II al angajaților,  iar statul să deconteze indirect aceste sume, prin intermediul unor facilități fiscale.

Angajatorii stimulați să contribuie la pensiile private

Pilonul II de pensii, reprezentat de fondurile de pensii administrate privat, a fost instituit prin Legea 411/2004, care prevedea că ponderea contribuțiilor la pensia privată a românilor va crește gradual de la 2,5% la 6%. Calendarul de creștere nu a fost respectat, ba chiar în 2017 contribuția a fost redusă de la 5,1% la 3,75%.

ADVERTISEMENT

Pentru a compensa aceată reducere, inițiatorii vor să cointereseze companiile care vor să-și fidelizeze angajații inclusiv din perspectiva unor venituri mai mari după retragerea din activitate.

Prezenta propunere legislativă creează mecanismul necesar, astfel încât, pe langă contribuția obligatorie stabilită de art.43 alin.(3), angajatorul să poată contribui suplimentar în contul participantului la Pilonul II, în limita a 150 de euro/lunar, cu  posibilitatea deducerii acestei sume din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microîntreprinderilor”, susțin inițiatorii.

ADVERTISEMENT

Aceștia cred că măsura va avea trei efecte benefice atât pentru salariați, cât și pentru economia națională, în ansamblul ei:

-angajatorul va avea la îndemână mai multe instrumente de fidelizare a angajatului;
– contribuțiile în plus ar genera un activ superior al participantului la fondul de pensii administrat privat și, implicit, o pensie pentru limită de vârstă mult mai mare;
-banii virati suplimentar în contul participantului vor merge, prin intermediul fondurile private de administrare a pensiilor, către finanțarea mediului economic national.

ADVERTISEMENT

De asemenea, măsura ar putea contribui la scăderea evaziunii fiscale prin faptul că angajatorii vor avea interesul să prezinte dimensiunile reale ale profitului astfel încât să poată finanța contribuțiile angajaților pentru ca apoi sumele să le fie scăzute din taxele pe care le datorează statului.

În plus, banii care vor fi direcționați către pensiile din pilonul II nu vor merge în consum, ci în investiții. „Considerăm că pe termen mediu și lung efectele acestei măsuri generează un impact bugetar pozitiv, precum și efecte de multiplicare în economie, rezolvând, în același timp, o problemă deosebit de complexă – sustenabilitatea sistemelor naționale de pensii după anul 2030”, se mai spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Banii din pilonul II, râvniți de guvernanți

Transferul parțial al contribuțiilor pentru pensie de la pilonul I, cel reprezentat de pensiile de stat, la pilonul II nu a încântat întotdeauna guvernanții care au pierdut sume pe care le-ar fi putut utiliza după bunul plac pe termen scurt.

Calendarul de creștere a ponderii pilonului II la pensie a fost amânat de două ori, în 2009 și 2015. Mai mult, în timpul cât PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, s-a aflat la guvernare, contribuția a fost redusă de la 5,1% la 3,75%.

Mai mult, după reducerea din 2017 au apărut zvonuri că Guvernul ar intenționa naționalizarea banilor din pilonul II, zvonuri alimentate de un proiect al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză prin care se propunea suspendarea plăților pentru pilonul II în perioada iulie-decembrie 2018. Chiar dacă Dragnea a negat o eventuală naționalizare, afirmația sa potrivit căreia banii de pensie ai contribuabililor „ nu sunt bani privați” a provocat și mai multe temeri, inclusiv printre aliații de atunci ai social-democraților, cei de la ALDE

La finele lui 2018, guvernul Dăncilă a adoptat OUG 114/2018, celebra „ordonanță a lăcomiei”, prin care cei care contribuie la pilonul II căpătau opțiunea de a-și transfera banii la pilonul I, adică la bugetul asigurărilor sociale de stat. Măsura nu a dat rezultatele scontat de guvernanți întrucât mai puțin 500 de persoane au avut încredere că statul le va administra banii mai bine decât fondurile private.

Reducerea contribuțiilor nu a fost văzută cu ochi buni la Bruxelles care a avertizat guvernul de la București că, pe termen lung, efectele vor nefaste.

Reducerile recente ale contribuțiilor la fondurile de pensii din Pilon II au fost declanșate de necesitați fiscale pe termen scurt și nu de cele de performanţă (…) Această modificare va reduce deficitul fiscal pe termen scurt, deoarece Pilonul II de pensii este clasificat în afara sectorului administrației publice. Însă acest câștig fiscal se disipa pe termen lung, deoarece contribuțiile deviate de la Pilon II vor fi însoțite de obligația de plată a pensiilor publice viitoare”, afirma Comisia Europeană.

Tot prin „ordonanța lăcomiei” au fost reduse comisioanele percepute de fonduri, iar acestora li s-a pus condiții suplimentare de funcționare precum majorarea consistentă a capitalului social, în raport cu mărimea contribuțiilor pe care le administrau.

Fondurile private au reclamat la acea vreme faptul că OUG 114 reprezintă o naționalizare indirectă, deoarece noile condiții ar fi făcut ca activitatea lor să nu mai fie viabilă din punct de vedere economic.

O mare parte din prevederile OUG 114 referitoare la pilonul II de pensii  au fost eliminate prin OUG 1/2020, adoptată de către guvernul Orban. Totuși, nu s-a revenit asupra deciziei de reducere a contribuțiilor la 3,75%.

ADVERTISEMENT