News

Schimbare importantă în sistemul educațional. Câți elevi vor putea fi în clasă de la toamnă

Schimbare importantă în sistemul educațional, de la toamnă. Iată ce îi așteaptă pe elevi.
16.08.2021 | 20:39
Schimbare importanta in sistemul educational Cati elevi vor putea fi in clasa de la toamna
Schimbare importantă în sistemul educațional. Câți elevi vor putea fi în clasă de la 1 septembrie
ADVERTISEMENT

Elevii vor avea parte de o schimbare importantă începând cu data de 1 septembrie, când vor reveni pe băncile școlii. Președintele Klaus Iohannis a promulgat deja această lege.

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege în domeniul educației. Ce se întâmplă din septembrie

Noua lege din domeniul educației care a fost deja aprobată de toate instituțiile abilitate se referă la numărul de elevi din clase.

ADVERTISEMENT

Așadar, s-a stabilit atât minimul, cât și maximul de copii care pot fi în aceeași clasă, în funcție de tipul de învățământ pe care îl urmează. Mai jos prezentăm cum arată aceste cifre pentru toate situațiile din școlile din România.

Astfel, în ceea ce priveşte învăţământul primar, clasele cuprind o medie de 17 elevi. Totuşi, numărul lor nu trebuie să fie mai mic de zece, dar nici mai mare de 22.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește învățământul gimnazial, noua lege stabilește tot un minimum de zece elevi și un maximum de 26. Totodată, în medie, în aceste clase sunt 22 de elevi, mai arată documentul oficial.

Câți elevi pot fi în fiecare clasă, de la toamnă. Care sunt excepțiile

Pentru învățământul de artă, noua lege promulgată de președintele Klaus Iohannis arată că sunt 14 elevi, în medie, iar minimul nu trebuie să fie mai mic de opt.

ADVERTISEMENT

Într-o astfel de clasă pot fi cel mult 25 de elevi, care pot fi constituite din maximum 4 grupe:

„Grupa cuprinde in medie 6 elevi dar nu mai puțin de 4 și nu mai mult de 10”, arată textul legii.

În final, în ceea ce privește învățământul liceal și profesional, Legea pentru modificarea si completarea Legii educației naționale nr.1/2011 arată că o clasă are 24 de elevi.

ADVERTISEMENT

Nu trebuie să fie mai  puțin de 15 și nu mai mult de 30 de copii în aceeași clasă.

Această lege are și unele excepții, prezentate și ele în lege. Este vorba despre un număr maxim de trei elevi ce pot fi incluși peste cifrele deja menționate, doar în situații speciale.

“În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivui maxim, cu cel mult 3 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim prevăzut la alin.(l), cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar, pe baza unei justificări din partea consiliului de administralie al unitalii de învățământ care solicită exceptarea de la prevederile alin.(l)”, se prezintă în lege.

ADVERTISEMENT