Life

Schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. Ce sticle nu mai sunt acceptate în program. Pentru aceste PET-uri nu mai primești 50 de bani

Schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. Anumite sticle nu vor mai fi acceptate în program. Toți românii trebuie să știe acest detaliu.
04.06.2024 | 13:27
Schimbare importanta in sistemul garantiereturnare Ce sticle nu mai sunt acceptate in program Pentru aceste PETuri nu mai primesti 50 de bani
Schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. Sursa foto: Freepik, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A apărut o schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. De acum încolo, returul PET-urilor nu va mai fi acceptat în anumite condiții. Ce trebuie să știe toți românii.

Schimbare importantă în sistemul garanție-returnare. Ce nu mai poți să faci

Cei care obișnuiesc să folosească sistemul garanție-returnare trebuie să știe că din 3 iunie a intrat în vigoare o schimbare importantă. Până acum, puteau fi returnate și sticlele fără capac, deoarece ReturRo calcula greutatea ambalajului atât cu capacul, cât și fără acesta.

ADVERTISEMENT

Acum, însă, acest lucru nu va mai fi posibil, notează dcnews.ro. Sticlele de plastic de unică folosință, dar și materiale compozite care conțin băuturi, având o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat, atunci când se returnează o sticlă de plastic.

Dacă aceste ambalaje nu vor mai avea dop, atunci nu vor mai fi acceptate de ReturRO și nici de către comercianții care dispun de aparate de reciclare, potrivit green.start-up.ro.

ADVERTISEMENT

Noua măsură vizează sticlele de plastic cu orice tip de conținut, precum apă, sucuri, băuturi carbogazoase sau alcoolice. Cei de la ReturRO au mai făcut și o altă recomandare pentru cei care returnează PET-uri.

Astfel, dopul sticlei nu trebuie strâns prea tare, deoarece forma acesteia se poate modifica. Oficialii de la ReturRO recomandă strângerea fermă a capacului, dar nu la maximum, pentru ca aparatul să accepte ambalajul.

ADVERTISEMENT

De asemenea, după ce băutura este consumată, sticla trebuie golită de conținut, însă nu trebuie neapărat spălată. În schimb, forma sticlei trebuie să fie identică cu cea de la raft, astfel încât RVM-ul să o poată prelua.

Presarea sticlelor și spălarea lor pot duce la deteriorarea etichetei și a codului de bare. Aceste cauze pot să compromită introducerea ambalajului în sistem, așa că cei 50 de bani nu vor mai fi recuperați.

ADVERTISEMENT

Ce să faci dacă magazinul refuză returnarea garanției de 50 de bani pentru ambalaj

Toate marile lanțuri de supermarket-uri din România au amenajate spații destinate reciclării produselor de plastic sau sticlă. În orașele mici sau în mediul rural, aceste aparate nu sunt atât de întâlnite, însă patronii refuză să primească ambalajele care au sigla SGR.

În asemenea situații, operatorii se pot alege cu amenzi uriașe, de până la 50.000 de lei. Cetățenii care se lovesc de un refuz atunci când vor să returneze ambalajele cu garanție pot face o sesizare la Garda de Mediu.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
ALERTĂ METEO ANM! Meteorologii ANUNȚĂ PRĂPĂDUL
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României