Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță o schimbare importantă pe DN 1. Cei care vor să ajungă mai repede pe Aeroportul Otopeni sunt cei care primesc o veste foarte bună.
Planul celor de la CNAIR este ca o porțiune din DN1 București – Ploiești să fie lărgită la trei benzi pe sens. Prin această măsură se dorește creșterea condițiilor de trafic în zona Aeroportului și în dreptul A0 – Autostrada Bucureștiului.
În această săptămână, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a anunțat că a fost transmisă către Agenția Națională pentru Achiziții Publice documentația de atribuire a licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar în vederea efectuării lucrărilor de lărgire, la trei benzi pe sens, a Drumului Național 1.
După această lucrare, fiecare sens de mers va avea o bandă în plus, iar drumul urmează să fie delimitat de parapeți. De asemenea, vor exista zone de acces pentru localitățile din jur. Aici, în ultimii ani s-a construit masiv, iar numărul locuitorilor s-a tot mărit.
”DN 1 va fi lărgit la 3 benzi pe sens în zona Aeroportului Otopeni. A fost transmisă către Agenția Națională pentru Achiziții Publice ANAP documentația de atribuire a licitației pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar largirii DN1 la 3 benzi pe sens.
Este vorba despre lărgirea la 3 benzi pe sens a sectorului de drum cuprins între Aeroportul Internațional “Henri Coandă” Otopeni și Autostrada Bucureștiului A 0, zona Lotului 2 Nord”, explică oficialul guvernului.
Potrivit lui Scrioșteanu, principalele caracteristici solicitate vor fi, printre altele:
Autoritățile mai precizează că, înainte de ieșirea pe A 0, lotul 2 nord, care face legătura cu A3, autoritățile vor construi un nod rutier. Acesta va fi, de fapt, un sens giratoriu. Va permite șoferilor să întoarcă pe DN1. În prezent, în această zonă sunt blocaje frecvent.
Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, atrage atenția, pentru Știrile ProTV, asupra faptului că lucrarea are o complexitate foarte mare ”pentru că fiind zona periurbană a Bucureștiului avem rețele de gaze, rețele de apă și canal, rețele electrice, deși este o lucrare scurtă, va fi totuși complicată de pus în execuție”.