News

Schimbare importantă pentru 3 milioane de români. Ce se întâmplă cu compania Enel. Este oficial

Cei 3 milioane de clienți Enel din România vor trece printr-o schimbare importantă în acest an. Compania italiană a făcut un anunț extrem de important.
09.03.2023 | 08:35
Schimbare importanta pentru 3 milioane de romani Ce se intampla cu compania Enel Este oficial
Enel, acord oficial pentru vânzarea tuturor activităţilor din România către Public Power Corporation. Sursa foto: Energy Post
ADVERTISEMENT

Presa elenă informează că Grupul italian Enel ar fi a semnat cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România.

Enel, acord oficial pentru vânzarea tuturor activităţilor din România către Public Power Corporation

Publicația Insider.gr scrie că PPC ar fi achiziționat toate activele Enel din țara noastră pentru 1,26 miliarde de euro. În opinia presei elene, prețul ar fi extrem de atractiv, raportat la cele mai recente tranzacții de pe piața de energie în această țară.

ADVERTISEMENT

De notat că finalizarea tranzacţiei este preconizată a avea loc în trimestrul al III-lea al acestui an. Planul Strategic curent al Grupului Enel vizează concentrarea asupra a 6 ţări ţintă cu potenţial ridicat de creştere. În România, finalizarea tranzacției depinde și de acordul din partea autorităților, cum ar fi Consiliul Concurenței.

”Enel S.p.A. a semnat astăzi cu firma greacă Public Power Corporation S.A. (PPC) un acord pentru vânzarea tuturor participaţiilor deţinute de către Grupul Enel în România. Acordul prevede plata de către PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evaluează societăţile vândute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din acţiuni).

ADVERTISEMENT

În plus, suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacţii precum şi printr-un mecanism pentru potenţiale plăţi ulterioare, în funcţie de valoarea viitoare a activităţii de retail”, anunţă compania italiană, citată de News.ro.

Enel este prezent pe piața energiei din România încă din anul 2005. Grupul italian este unul dintre cei mai mari investitori privați în sectorul energetic din țara noastră. În prezent, compania are aproximativ 3.000 de angajați și oferă servicii pentru peste 3 milioane de clienți.

ADVERTISEMENT

Cine sunt grecii care iau locul Enel. PPC, principala companie de energie electrică din statul elen

La ora actuală, PPC (Public Power Corporation) este cea mai mare companie de electricitate din Grecia. Grupul este deținut de un acționariat majoritar privat și a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 5,7 miliarde euro.

Grecii demarează operațiuni atât în domeniul energiei electrice, cât și al gazelor naturale și al regenerabilelor. Au construit prima fermă eoliană din lume, acum peste 40 de ani. PPC are aproximativ 7,5 milioane de clienți.

ADVERTISEMENT

Compania operează în peste 30 de țări din întreaga lume. Grupul și-a anunțat intenția de a intra pe piața românească în urmă cu un an. Apoi, în decembrie 2022, PPC semna un acord de exclusivitate cu italienii privind posibila achiziție a activelor Enel din România

ADVERTISEMENT