News

Schimbare importantă pentru românii cu permis categoria B. Vor putea conduce un nou tip de vehicule

Românii cu permis de conducere categoria B sunt vizați de o schimbare importantă la nivel UE. Ce nou tip de vehicule pot conduce.
27.06.2024 | 00:16
Schimbare importanta pentru romanii cu permis categoria B Vor putea conduce un nou tip de vehicule
Schimbare privind permisul de conducere categoria B. Mașinile pe care le pot conduce românii din 2025. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

O schimbare extrem de importantă în domeniul legislației rutiere din Uniunea Europeană îi vizează direct pe românii cu permis categoria B. Aceștia vor putea conduce un nou tip de vehicule din 2025.

Schimbare privind permisul de conducere categoria B. Mașinile pe care le pot conduce românii din 2025

Toți șoferii din blocul comunitar sunt vizați de o schimbare radicală începând cu anul 2025. Astfel, dacă în prezent posesorii de permis categoria B pot conduce vehicule de până la 3,5 tone, limita urmează să crească la 4,25 tone.

ADVERTISEMENT

Această inițiativă este un răspuns la o cerere făcut de reprezentanții Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU). Organizația a cerut Bruxelles-ului să găsească soluții pentru a combate problemele legate de numărul scăzut de șoferi care pot conduce vehicule mari.

Asta înseamnă că românii care posedă permis de conducere de tip B se vor bucura de o mai mare libertate la închirierea sau achiziționarea de vehicule. Ei vor putea conduce și vehicule cu o masă maximă autorizată de 4.250 kg, notează RTV.

ADVERTISEMENT

Mai exact, din anul 2025, toți șoferii cu permis de conducere tip B vor putea avea acces la autocaravane mai mari și, în același timp, la o calitate superioară de transport.

Proiectul la nivelul UE a fost adoptat în februarie. În prezent, mai sunt câțiva pași care trebuie finalizați. Ceea ce e cert este faptul că această rezoluție va intra în vigoare în 2025.

ADVERTISEMENT

Codul Rutier 2024, schimbare în avantajul șoferilor

În această primăvară, șoferii din România cu permis auto categoria B au primit alte vești importante din partea autorităților. Pe 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat o lege care aduce schimbări majore.

Legea vine la pachet cu modificări semnificative pentru acești șoferi. Noile prevederi spun că aceștia vor putea conduce și motociclete cu transmisie automată cu capacitate cilindrică maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

ADVERTISEMENT

Este important de punctat că, pentru a fi eligibili să condusă o astfel de motocicletă, șoferii trebuie să aibă o experiență de cel puțin 2 ani la volan. De asemenea, trebuie să mai prezinte o adeverință care să ateste că au făcut un curs de pregătire practică de cel puțin 10 ore.

ADVERTISEMENT