Sport

Schimbare importantă pregătită de UEFA în Champions League. Cum ar putea arăta competiția în următorii ani

Comitetul UEFA, reunit vineri, are pe masa de lucru câteva schimbări majore care ar putea fi aplicate competițiilor continentale intercluburi. Una dintre acestea vizează schimbarea formatului Ligii Campionilor.   
28.05.2021 | 12:03
Schimbare importanta pregatita de UEFA in Champions League Cum ar putea arata competitia in urmatorii ani
ADVERTISEMENT

Anul trecut, forțați de restricțiile generate de pandemia de coronavirus, UEFA a schimbat formatul tradițional, cu meciuri tur-reur. Acesta a fost înlocuit cu un turneu eliminatoriu la care a participat echipele calificate în faza sferturilor de finală.

Toate meciurile s-au disputat la Lisabona, iar noul format, născut din criză, a fost atât de popular între participante, încât oficialii forului continental au în vedere integrarea permanentă a acestui format.

ADVERTISEMENT

UEFA vrea să organizeze ”săptămâna campionilor”

New York Times a dezvăluit că noul concept ar urma să se deruleze, la fel a și anul trecut, într-o singură locație, pe un singur stadion, sub moto-ul „săptămâna campionilor”.

Americanii spun că formatul ”săptămânii campionilor” este în fapt o copie a celebrelor evenimente sportive de peste ocean ”Super Bowl”, finala campionatului de fotbal american, sau ”Final Four-ul” din campionatul nord-american de baschet universitar.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate în programul ”săptămânii campionilor”, meciurile de fotbal ar urma să fie completate cu o serie de concerte, jocuri demonstrative între legende ale fotbalului și alte evenimente.

Sursa citată menționează și că în acest moment reprezentanții UEFA, au refuzat să discute concret modificările propuse deoarece nu au discutat în mod oficial ideea cu cluburile care ar putea fi afectate de aceste schimbări.

ADVERTISEMENT

În plus, jurnaliștii americani vorbesc și despre teama oficialilor UEFA de a nu perturba tradițiile fotbalului european și de a nu pune în pericol orice venituri generate de transmisiile jocurilor din semifinalele și finala Ligii Campionilor.

Eventualele modificări se vor aplica abia din 2024

Discuțiile despre schimbarea formatului competițional al Ligii Campionilor au început în urmă cu mai mulți ani, dar s-au accentuat în ultima vreme după ce, luna trecută, 12 cluuri de top ale Europei au anunțat organizarea Superligii Europene.

ADVERTISEMENT

UEFA a considerat apariția noii competiții  ca pe un atac direct asupra Ligii Campionilor, a reacționat prompt, iar 9 dintre cele 12 cluburi care au inițiat proiectul s-au retras după mai puțin de 48 de ore.

Pentru a evita pe viitor astfel de inițiative, UEFA și-a intensificat eforturile de a face mai atractivă Liga Campionilor, mai ales din punct de vedere financiar.

Însă, New York Times a adăuga că eventualele schimbări ale formatului Ligii Campionilor nu vor fi operate mai devreme de 2024 și a menționat că UEFA nu ar fi primul organism regional care își va remodela cea mai importantă competiție intercluburi.

Concacaf, organul de conducere pentru fotbalul din America de Nord și Centrală și Caraibe, a anunțat recent că va abandona ideea unei finale tur-retur aceasta fiind doar prima dintr-o serie de modificări aduse competiției pe care o patronează.

ADVERTISEMENT
Tags: