News

Schimbare în Codul Rutier. Șoferii ar putea să primească 725 lei amendă dacă staționează în aceste locuri

10.02.2021 | 17:11
Schimbare in Codul Rutier Soferii ar putea sa primeasca 725 lei amenda daca stationeaza in aceste locuri
Ce amenzi vor primii șoferii care parchează lângă școli și grădinițe. Sursa foto: Presasm
ADVERTISEMENT

La Senat a fost înregistrat un proiect de lege care vizează modificare Codului Rutier. Șoferii ar putea să primească până la 735 de lei amendă dacă staționează lângă unitățile de învățământ.

Potrivit proiectului legislativ, vor fi indroduse două prevedieri în Codul Rutier cu privire la delimitatea unor „spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ”. Acestea vor putea fi utilizate pentru o durată de 20 de minute, în intervalul 07:00 – 20:00, cu scopul precizat mai sus.

ADVERTISEMENT

Respectivul document prevede și amenzi pentru soferii care vor încălca aceste reguli. Ei riscă între 4 și 5 puncte de penalizare, adică între 580 şi 725 lei.

Schimbare în Codul Rutier. Șoferii ar putea să primească 725 lei amendă dacă staționează în aceste locuri

Spațiile delimitate, unde staționarea vor fi stabilite de administratorul drumurilor publice, alături de autoritățile locale: „administratorul drumului public va stabili, împreună cu autoritățile administrației publice locale, cu avizul poliției rutiere, care sunt spațiile special amenajate și semnalizate, pe toate laturile de acces ale unităților de invațământ, pentru îmbarcarea sau debarcarea prescolarilor și școlarilor”.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege cuprinde și un alt amendament, care privește delimitarea a minim două locuri sau 5% din totalul locurilor de parcare ale clădirilor cu utilitate publică pentru femeile gravide și mașinile care transportă copii sub doi ani. Aceste clădiri pot fi instituții ale administrației publice, bănci, școli și grădinițe sau spitale și clinici. Respectivele locuri de parcare vot fi marcate în mod corespunzător.

Cel ce alansat această inițiativă este deputatul PNL, Robert-Ionatan Sighiartău. Motivarea acestei inițiative are în vedere siguranța minorilor, după cum prevede documentul.

ADVERTISEMENT

„Creșterea substantială și constantă a parcului auto la nivel național a generat o problemă reală în ceea ce privește asigurarea numărului de locuri de parcare, precum și condițiile în care se efectuează oprirea și staționarea vehiculelor pe spațiul carosabil. Fără o reglementare adecvată, copiii, școlarii și preșcolarii sunt supuși unor riscuri uriașe înceea ce privește siguranța circulătiei în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar și la traversarea drumurilor prin locurile special marcate”, se arată în documentul depus la Senat.

„Mai mult decât atât, parcarea, de cele mai multe ori neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unitățile școlare și grădinițe generează nu numai ambuteiaje și disconfort, ci pune în pericol venirea și plecarea de la școală a elevilor și preșcolarilor. Față de această situație inacceptabilă, propunem implementarea a două măsuri pe
care le considerăm absolut necesare pentru siguranta copiilor”, mai adaugă.

ADVERTISEMENT

În acest moment, prevederile proiectului legislativ nu se pot aplica! Acesta trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT