News

Schimbare în metodologia Covid-19: persoanele care au purtat mască, excluse din categoria contacţilor direcți

Autoritățile anunță o schimbare importantă în metodologia Covid-19. Astfel, persoanele care au purtat mască sunt excluse din categoria contacţilor direcți.
26.08.2021 | 09:02
Schimbare in metodologia Covid19 persoanele care au purtat masca excluse din categoria contactilor directi
ADVERTISEMENT

În cursul acestei săptămâni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a actualizat metodologia de supraveghere pentru boala COVID-19.

Cea mai importantă nouă prevedere se referă la așa numiții ”contacți direcți”. Astfel, instituția de control a SARS-CoV-2 anunță că persoanele care au purtat mască sunt excluse din categoria acestor contacți.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au purtat mască, excluse din categoria contacţilor direcți. Prevederile CNSCBT

Într-un comunicat emis recent, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile precizează că nu mai este considerată contact direct al unui caz de Covid-19 persoana care a purtat mască/echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanțarea fizică.

În continuare, contactul direct are următoarele definiții:

  • Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
  • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
  • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;
  • Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
  • Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
ADVERTISEMENT

Ce categorii de persoane sunt supuse testării anti-Covid-19

Potrivit celor de la CNSCBT, criteriile pentru prioritizarea testării pentru depistarea SARS-CoV-2 prevăd că se vor face teste RT-PCR la persoanele vaccinate cu schemă completă şi la cele cu istoric de trecere prin boală dovedit medical, dar la care au trecut mai puţin de 180 de zile de la data primului test pozitiv, dacă acestea sunt simptomatice sau sunt simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2 efectuat în unităţi sanitare.

În cazul persoanelor nevaccinate, cu schema de vaccinare incompletă, care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv sau care nu au avut niciodată boala vor fi testate RT-PCR dacă sunt simptomatice cu rezultat negativ la testul pentru antigenul SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Se mai aplică procedura de testare pacienţilor transplantaţi sau a celor care vor fi transplantaţi.

De asemenea, vor fi testare persoanele nevaccinate, cu schema de vaccinare incompletă, care au trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului test pozitiv sau care nu au avut niciodată boala. Ele vor fi testate cu teste rapide antigenice dacă sunt simptomatice, contacţi direcţi ai cazurilor confirmate, în a 3-a – a 5-a zi de la contact, însoţitori ai pacienţilor copii cu boli oncologice sau cronice, precum şi însoţitorii copiilor cu COVID-19, în ziua internării sau cu o zi anterior internării.

ADVERTISEMENT

Anunț privind testarea personalului medical

Metodologia mai prevede testare antigenică de patru ori pe lună pentru persoanele nevaccinate instituţionalizate asimptomatice, pentru personalul de îngrijire din centre rezidenţiale şi pentru gravidele asimptomatice care se află în carantină la domiciliu.

În comunicatul oficial se mai arată că personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum si cel care a trecut prin boala, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital si/sau buletinul de analiza cu rezultat pozitiv, nu necesita testare periodică.

ADVERTISEMENT
Tags: