News

Schimbare în modul de testare Covid-19. Recomandarea OMS care încă nu se aplică în România

28.08.2020 | 12:24
Schimbare in modul de testare Covid19 Recomandarea OMS care inca nu se aplica in Romania
ADVERTISEMENT

O schimbare importantă în modul de testare Covid-19 ar putea intra în vigoare în viitorul apropiat în mai multe state ale lumii.

În cursul zilei de joi, 27 august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat tuturor statelor planetei ca persoanele care au intrat în contact cu bolnavi infectați cu SARS-CoV2 să fie testate indiferent dacă prezintă sau nu simptome.

ADVERTISEMENT

Îndemnul OMS a venit în cadrul unei conferințe de presă în care s-a analizat situaţia din Statele Unite ale Americii, unde autoritățile sanitare locale consideră de acum înainte că testele nu mai sunt necesare pentru asimptomatici.

Se schimbă modul de testare Covid-19. Modalitatea care încă nu se aplică în România

La ora actuală, la nivel mondial există o serie de state, cum este și România, unde asimptomaticii, chiar și cei care au intrat în contact cu persoane pozitive cu Covid-19, nu se testează.

ADVERTISEMENT

Maria Van Kerkhove, cea care ocupă postul de director al departamentului tehnic de combatere a pandemiei de Covid-19 din cadrul OMS a precizat că agenţia pentru sănătate din cadrul ONU recomandă ca „persoanele care intră în contact cu un bolnav, dacă este posibil, să fie testate, indiferent de prezenţa sau absenţa simptomelor”.

”Ştim că persoanele care au simptome transmit virusul, dar ştim şi că persoanele care nu au simptome pot şi ele să transmită virusul”, a spus Kerkhove, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

În opinia oficialilor OMS, aceste teste făcute și persoanelor asimptomatice are o importanță foarte mare. ”Aceste teste trebuie să fie utilizate ca o oportunitate pentru a găsi cazurile active, pentru ca acestea să poată fi izolate şi, de asemenea, pentru ca găsirea contactelor să poată avea loc”, a mai spus directorul din OMS.

SUA, schimbare radicală în procesul de testare

Recent, în SUA, s-a semnalat o schimbare apărută în directivele americane privind modul de testare. Aceasta a fost realizată în mod discret luni pe site-ul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, în contextul în care mai multe companii mass-media vorbeau despre un amestec al Casei Albe în această procedură.

ADVERTISEMENT

Până de curând, autoritățile sanitare americane încurajau persoanele care nu prezentau simptome de Covid-19 să se testeze dacă au avut un contact cu o persoană infectată. Acum nu mai este cazul și deocamdată nu a fost oferită vreo explicație reală pentru această schimbare de direcție, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT