News

Schimbare la modul de calculare a pensiei! Proiectul, depus la Camera Deputaților. „Veniturile totale brute trebuie să fie luate în considerare”

Violeta Alexandru vrea ca modul de calcul al pensiilor din țara noastră să fie schimbat și a depus un proiect de lege la Camera Deputaților în acest sens.
05.01.2022 | 13:58
Schimbare la modul de calculare a pensiei Proiectul depus la Camera Deputatilor Veniturile totale brute trebuie sa fie luate in considerare
ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru, fostul ministru al muncii, a depus o propunere legislativă la Camera Deputaților pentru ca formula de calcul actuală a pensiilor să fie înlocuită.

Conform acesteia, scopul propunerii legislative este de a elimina neajunsurile legii în vigoare.

Propunere pentru modificarea legii de calculare a pensiilor

Altfel, ceea ce propune Violeta Alexandru în acest proiect de act normativ este ca veniturile totale brute să fie luate în calcul pentru pensie. Aici intră toate tipurile de sporuri.

ADVERTISEMENT

Violeta Alexandru declara că a studiat un eșantion reprezentativ din procesele  pe care pensionarii români le-au intentat și a descoperit faptul că aceasta este o problemă foarte comună care trebuie rezolvată.

Pe scurt, aceasta spune că pentru orice sporuri sau beneficii s-au plătit contribuții, ele trebuie luate în calcul atunci când este stabilită pensia.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect se vrea ca pensia de urmaș să poată fi acordată soțului supraviețuitor și dacă este vorba despre o căsătorie care durează de o perioadă cuprinsă între un an și zece ani, în prezent această cifră fiind de 15 ani de căsătorie.

Ce mai prevede proiectul depus de Violeta Alexandru

Totodată, proiectul depus de Violeta Alexandru precizează că pentru persoanele care au lucrat în grupe de muncă în condiții deosebit de grele sau speciale să fie luate în considerare și lunile dintr-un an.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă a cineva lucrat 10 ani și cinci luni să fie luate în calcul întreaga perioadă și vârsta de pensionare să fie diminuată proporțional cu timpul care a fost petrecut la job.

„În fond, este munca omului.  Am studiat mult un eşantion reprezentativ din procesele soluţionate în instanţele de judecată şi aceasta este principala problemă a oamenilor.

ADVERTISEMENT

Îi trebuie o rezolvare acum, una corectă faţă de munca lor. Procesele în instanţă se ţin pe banii şi pe timpul lor, într-o chestiune evident nedreaptă.

Dacă pentru aceste sporuri sau beneficii s-au plătit contribuţii, atunci trebuie să fie luate în considerare la stabilirea dreptului”, a transmis Violeta Alexandru.

Ce s-a mai decis în legătură cu pensiile

Tot despre pensii, guvernanții au mai luat deja niște decizii. Una dintre ele, care a fost deja adoptată este ca cei cu pensii mai mici de 1600 de lei pe lună să primească un ajutor de la stat în valoare de 1000 de lei.

„Vă anunţăm că pachetul social asumat de coaliţia aflată la guvernare care susţine Guvernul României a fost încheiat astăzi cu aprobarea ultimei ordonanţe de urgenţă, a ultimului act normativ, cu implementarea acelui ajutor financiar acordat o singură dată, în luna ianuarie, pensionarilor care au până la 1.600 lei şi egal cu 1.600 pensia”, a declarat Marius Budăi.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română