Schimbare la RCS RDS, Orange, Telekom și Vodafone! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020

Bogdan Solomon   
în HotNews
01/09/2019, 10:39
Schimbare la RCS RDS, Orange, Telekom și Vodafone! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020
Schimbare importantă pentru toți clienții Vodafone, Orange, Telekom și Digi Mobil. Sursa foto: realitatea.net

RCS RDS, Orange, Telekom și Vodafone, principalii jucători pe piața serviciilor de telefonie mobilă din țara noastră vin cu o schimbare importantă valabilă pentru toți abonații. Aceasta va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, ca urmare a noului act normativ adoptat de Guvern.

De la 1 ianuarie 2020, cartelele pre-pay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul

Tragedia de la Caracal a readus în atenția publică problema vânzării cartelelor de tip pre-pay. În momentul de față, acestea ar putea ajunge, practic, pe mâna oricui, întrucât achziționarea se face pur și simplu, fără a fi nevoie de buletin sau alte date de identificare. În aceste condiții, identificarea persoanelor care apelează de pe un astfel de număr de telefon devine extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Începând cu anul viitor, însă, nicio cartelă nu va mai putea fi vândută fără prezentarea buletinului, urmând ca până cel târziu în data de 1 septembrie 2020, operatorii de telefonie mobilă, fie că vorbim de RCS RDS, Orange, Vodafone sau Telekom, să se asigure că toți cei care au cumpărat cartele pre-pay anterior acestei date sunt identificați și înregistrați, pentru o evidență exactă.

De la 1 ianuarie 2020, cartelele pre-pay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Sursa foto: huff.ro
De la 1 ianuarie 2020, cartelele pre-pay vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Sursa foto: huff.ro

Guvernul interzice cumpărarea cartelelor pre-pay fără buletin, iar operatorii se conformează

Ordonanța de urgență prin care Guvernul pune capăt vânzării cartelelor pre-pay fără prezentarea actului de identitate a fost adoptată pe 27 august. Vorbim despre o măsură care se regăsește deja în legislația multora dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Pe lângă această prevedere, Executivul condus de Viorica Dăncilă a decis implementarea tehnologiei Advance Mobile Location (AML) pentru localizarea cât mai precisă a tuturor apelurilor la numărul de urgență 112. Din 2016, aceasta funcționează pe mai toate dispozitivele cu sistem de operare Android, dar și pe cele de tip IOS. Numai că în țara noastră, sistemul 112 nu fusese armonizat cu o astfel de tehnologie, lucru care a ieșit la iveală odată cu cazul de la Caracal.

Închide ×