News

Schimbare majoră: cum vei mai putea merge la restaurantele din mall. Noi reguli cu privire la programul magazinelor în scenariul roșu

CNSU a adoptat noi reguli cu privire la accesul în restaurantele din mall-uri, dar și referitor la programul magazinelor în scenariul roșu.
23.09.2021 | 12:46
Schimbare majora cum vei mai putea merge la restaurantele din mall Noi reguli cu privire la programul magazinelor in scenariul rosu
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în urmă cu scurt timp hotărârea nr. 73 din 23.09.20021.

Aceasta vine cu noi prevederi importante în ceea ce privește limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

S-a pus în discuție închiderea magazinelor și a altor operatori economici ce desfășoară activități de comerț și prestări de servicii, atât în spații închise, cât și deschise, în anumite condiții.

Astfel, programul de lucru va fi limitat între orele 05:00 și 18:00, pentru toți operatorii economici ce își desfășoară activitățile în localități unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori, dar mai mică sau egală cu 7,5 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Măsura este aplicabilă doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Operatorii economici pot deservi publicul și în intervalul orar 18:00 – 05:00, dacă doresc să facă asta, însă doar în cazul în care oferă servicii de livrare la domiciliu.

Diferența notabilă este că magazinele se închid mai devreme, în weekend, la incidența de 6 la mie, spre deosebire de incidența de 4 la mie, așa cum se întâmpla în trecut.

ADVERTISEMENT

Există și excepții de la această regulă, astfel că ”unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.”

Măsura de restricție a programului de lucru al magazinelor nu se mai aplică în momentul în care incidența cumulată la 14 zile scade la sau sub 5,5 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă la food court-urile din centrele comerciale

Apare o schimbare importantă, în premieră, și în cazul zonelor de tip food court din centrele comerciale.

Astfel, în localitățile în care incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori, mall-urile vor fi obligate să delimiteze de restul spațiului ”zonele de servire a preparatelor alimentare și/ sau băuturilor alcoolice și nealcoolice.”

Prin această delimitare, accesul în zonele food court va fi permis doar ăe baza certificatului verde digital privind Covid-19 sau ”în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19 sau documente compatibile cu aceste certificate.”

Poți consulta întregul conținut al hotărârii nr. 73 a CNSU aici.

Au mai apărut și alte schimbări odată cu adoptarea HCNSU 73, iar o altă prevedere importantă se referă la carantina pe timp de noapte.

Astfel, persoanele vaccinate vor fi exceptate de la carantina nocturnă, în cazul localităților unde se impune această măsură.

ADVERTISEMENT
Tags: