Cele mai noi date venite de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o schimbare majoră în prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Sunt șanse mari să avem zăpadă de Crăciun și de Revelion.
Mai sunt exact două săptămâni până la Ajunul Crăciunului, iar majoritatea cetățenilor se întreabă dacă vom avea sau nu zăpadă de sărbători. În acest moment, șansele sunt destul de mari.
Prognoza ANM a suferit o schimbare importantă pentru intervalul 23 – 30 decembrie 2024. Astfel, vineri, meteorologii spuneau că în acest interval va fi mai cald decât în mod normal la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații anunțate erau unele apropiate de cele normale pentru această perioadă din an.
Marți, 10 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie a revizuit aceste date. Aflăm acum de la ANM că, de Crăciun, valorile medii ale temperaturilor vor fi în general conforme cu normele climatologice pentru acest interval, în toate regiunile țării. Așadar, condiții termice de zăpadă există.
În ceea ce privește capitolul precipitații, regimul pluviometric va fi, de asemenea, în limitele obișnuite pentru această perioadă. Cele mai mari șanse de zăpadă vor fi în sudul, sud-estul și parțial în centrul țării, conform hărților ANM.
Și de Revelion, ai exact intervalul 30 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025, vor fi temperaturi medii care se vor încadra în valorile normale pentru acest sezon, pe întreg teritoriul României. Precipitațiile estimate vor fi, în mare parte, conforme cu media multianuală specifică acestei săptămâni, fără abateri notabile, anunță ANM.
Până de sărbători, vremea va fi una destul de schimbătoare. Până spre 16 decembrie, temperaturile vor fi în limitele caracteristice pentru această perioadă. Mai rece va fi zonele montane și în extremitatea sud-estică a țării, unde nopțile ar putea fi mai reci decât de obicei.
Vor cădea precipitații mai abundente în regiunile nord-estice și în sud-estul extrem. Acestea ar putea fi sub formă de ploaie sau lapoviță. În vestul și sud-vestul țării, cantitățile de precipitații vor fi sub media obișnuită, indicând un posibil deficit.
După mijlocul lunii, în săptămâna 16 – 23 decembrie, temperaturile medii se vor menține, în general, în jurul valorilor normale pentru această perioadă, cu o posibilă ușoară creștere în zonele nord-estice. Precipitațiile estimate vor fi sub nivelul obișnuit în toată România.