News

Schimbare majoră în sistemul de pensii. PFA-urilor li se va recunoaște vechimea în muncă

PFA-urile (persoanele fizice autorizate) vor beneficia pe viitor de recunoașterea vechimii în muncă, măsură cu impact direct asupra nivelului pensiilor acestei clase de angajați.
27.05.2021 | 16:33
Schimbare majora in sistemul de pensii PFAurilor li se va recunoaste vechimea in munca
Persoanelor fizice autorizate li se va recunoaște vechimea în muncă/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Măsura este prevăzută într-un proiect de lege semnat de către grupurile parlamentare USR-PLUS, avându-i ca inițiatori pe deputatul Beniamin Teodosiu și senatorul Andrei Postică.

Necesitatea acestui proiect de lege este justificată prin faptul că legislația actuală este neclară astfel că s-au conturat două interpretări distincte în ce privește PFA-urile.

ADVERTISEMENT

Astfel, unele plătesc impozite și asigurări sociale, dar nu le este recunoscută vechimea în muncă, în lipsa unui contract de muncă,  iar altele  PFA-uri s-au autoangajat cu salariul minim pe economie și astfel au ajuns în situația în care plătesc două rânduri de taxe pentru a avea vechimea asigurată.

PFA-urile trebuie să aibă taxele plătite

Proiectul de lege vine să corecteze aceste anomalii prin stipularea explicită a faptului că perioada în care o persoană a lucrat ca PFA este recunoscută ca vechime în muncă:

ADVERTISEMENT
  1. Activitățile economice desfășurate de persoana fizică ca PFA constituie vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate
  2. Vechimea în muncă și, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfășurat activitate economică și a achitat contribuțiile, taxele și impozitele legale, nefiind luată în considerare perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.

Noile prevederi vor înlătura situația în care o PFA poate angaja până la trei persoane cu contract de muncă și, în consecință, drept la vechime în  muncă, însă angajatorului lor le este refuzat acest drept.

ADVERTISEMENT

În cazul în care proiectul va fi adoptat, impactul său va fi unul major întrucât, potrivit datelor Institutului Național de Statistică,  22,6% din populația activă a României lucrează pe cont propriu sau ca lucrători familiali neremunerați.

Statul va putea angaja PFA-uri

Inițiatorii susțin însă că și statul român va fi beneficiar al legii prin faptul că va putea recruta mai ușor forța de muncă necesară în aparatul bugetar.

ADVERTISEMENT

O condiție fundamentală pentru a face angajări în sistemul public este vechimea în muncă.  Fără a avea recunoașterea că activitatea unei PFA este vechime în  muncă, această categorie de persoane nu va putea fi angajată în sectorul public. Este în interesul statului să ușureze accesul experților din privat în sectorul public, pentru a aduce competență și expertiză acolo unde are nevoie”, susțin inițiatorii.

Aceștia invocă faptul că proiectul este compatibil cu programul de guvernare asumat de coaliția de la putere unde se vorbește de asigurarea cadrului  legislativ și economic dezvoltării profesiilor liberale și activităților antreprenoriale pe cont propriu.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică  pe site-ul Senatului, care este prima Cameră sesizată în acest caz.

ADVERTISEMENT