De curând a fost anunțată o schimbare majoră pentru aparatele SGR din România. În ultimul an, românii au reciclat în număr mare la centrele
În viitorul apropiat se va împlini un an de când Sistemul de Garanție-Returnare a fost implementat la noi în țară. Acest lucru a adus schimbări semnificative în privința obiceiurilor de reciclare ale românilor.
Mulți români au returnat PET-uri anul acesta, mai ales că aparatele de reciclare se regăsesc în majoritatea supermarketurilor din țară.
Aparatele SGR vor avea parte de anumite schimbări în viitorul apropiat. Subiectul a fost abordat de către Gemma Webb, CEO și președinte al Directoratului RetuRO SGR.
În România, rata de reciclare a ajuns să fie un destul de ridicată. Milioane de recipiente au fost returnate de mulți români, cu ajutorul aparatelor de reciclare.
“SGR a schimbat obiceiurile de consum și a încurajat responsabilitatea față de mediu, devenind parte din viața de zi cu zi a cetățenilor.
Luna trecută am atins o rată de reciclare de 84%, poziționând România în topul țărilor din Uniunea Europeană. Acest rezultat extraordinar a dus la străzi și râuri mai curate, fără resturi de recipiente.
Până acum, am colectat 2,7 milioane de recipiente și am vândut 177 de tone de materiale reciclabile direct către reciclatori, închizând astfel ciclul de reciclare, de la sticlă la sticlă și de la doză la doză, într-un timp record.
Este un pas esențial către o economie circulară de succes”, a fost mesajul transmis de Gemma Webb, potrivit news18.ro.
Punctele de reciclare din România sunt cunoscute oamenilor, însă există și puncte de sortare. Există șapte asemenea centre la noi în țară și sute de angajați muncesc la ele.
Autoritățile au planuri mari. Cu toate că au existat temeri că românii nu vor fi atât de interesați de program și nu vor recicla, lucrurile sunt diferite.
De multe ori, la supermarketuri se formează cozi mari la aparatele de reciclare, ceea ce dovedește că românii reciclează, în fiecare zi, un număr mare de ambalaje.
Dat fiind numărul mare de români care au reciclat luna trecută, s-ar putea extinde punctele de reciclare. Ambalajele vor fi returnate mult mai ușor.
“Existau temeri că programul nu va funcționa, din cauza costurilor suplimentare sau a rezistenței unor participanți. Totuși, la un an distanță, am dovedit contrariul. Obstacolele au fost înlăturate, iar schimbarea este vizibilă în viața de zi cu zi.
Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să menținem această atitudine colaborativă și să ne bazăm pe un cadru legislativ solid, implicând toți actorii în această misiune comună”, a mai declarat Gemma Webb.