La finele anului trecut, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al Ministerului Finanțelor care aduce o importantă schimbare la ANAF. Sunt vizați foarte mulți români.
Pe 20 decembrie 2024, era publicat în Monitorul Oficial ordinul Ministerului Finanțelor 6649/2024. Acesta era un răspuns la cererea Camerei Consultanților Fiscali prin Uniunea Profesiilor Liberale din România.
Noua măsură legislativă din sectorul fiscal schimbă modul în care Ministerul Finanțelor se implică în mod direct pentru înțelegerea și aplicarea de către structurile teritoriale ANAF și de către contribuabili a legislației fiscale, atunci când aceasta este neclară ori generează disfuncționalități.
Camera Consultanților Fiscali (CCF) va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a exista o interpretare unitară a legislației și mai ales pentru cunoașterea interpretării și aplicarii corecte de către ambele părti implicate: ANAF și contribuabili.
”Cu alte cuvinte, în 2025, prin ordinul ministrului finanțelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat în interes public, împreună cu proprii lor membri, să devină o adevărată interfață între autoritățile fiscale și contribuabili.
Acesta reprezinta un prim pas important spre o administrație fiscală modernă, transparentă și mult mai eficientă”, afirmă Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF, conform HotNews.
Mediul de afaceri va profita din plin de măsură. Un efect pozitiv al colaborării între minister și CCF este reducerea semnificativă a posibilității de a face interpretări diferite ale legislației. În ultimii ani, au fost o serie de amnistii fiscale, precum cele privind diurnele transportatorilor și tichetele cadou, care au apărut ca efect al legislației neclare.
Ordinul de mai sus explică și în ce va consta colaborarea dintre minister și CCF. Astfel, când se vor ivi probleme reale de interpretare sau aplicare neunitară a legii, semnalate și prezentate de consultanți, acestea vor fi analizate și fundamentate de CCF.
Ulterior, soluțiile și propunerile de clarificare elaborate vor fi transmise la Ministerul Finanțelor sau la aparatul central ANAF, în funcție de problematică. În faza finală, solicitarea, precum și răspunsul primit, vor fi publicate pe site-ul (www.ccfiscali.ro), în termen de maximum 30 de zile de la primirea răspunsului. Totodată, soluțiile respective vor fi explicate și expuse membrilor în cadrul cursurilor de pregătire profesională care urmează să fie organizate.
În 2021, prin Ordinul 1233/2021 s-a produs o ruptură aproape totală, între minister și structurile de asistență ale ANAF și, implicit, între minister și contribuabili.
Acum, noul Ordin (6649/2024) schimbă total restricțiile privind raporturile Ministerului cu organismele profesionale. Ele vor fi catalogate drept un partener profesional și instituțional care va colabora cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a asigura o interpretare și aplicare unitară a legislației.