News

Schimbare radicală a vremii. Alerte ANM de ninsori, răcire accentuată și îngheț

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o schimbare radicală a vremii. Au fost emise alerte de de ninsori, răcire accentuată și îngheț.
26.03.2023 | 14:27
Schimbare radicala a vremii Alerte ANM de ninsori racire accentuata si inghet
Alerte ANM de îngheț, ninsori și brumă în jumătate de țară. Zonele unde se va depune strat de zăpadă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În finalul primei luni de primăvară, ANM a emis alerte de ninsori, răcire accentuată și îngheț. Urmează, până la mijlocul săptămânii viitoare, fenomene specifice sezonului rece în mai multe zone din țară.

Alerte ANM de îngheț, ninsori și brumă în jumătate de țară. Zonele unde se va depune strat de zăpadă

Încă de luni, 27 ianuarie, de la ora 6.00, intră în vigoare o informare meteorologică de vreme severă. Vor urma trei zile cu intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ (ploaie, lapoviță și ninsoare), răcire accentuată, îngheț la sol și brumă în mai multe regiuni.

ADVERTISEMENT

Până miercuri, 29 martie, la ora 21.00, precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. La început vor fi fi ploi. Apoi, din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte (măzăriche, lapoviță și ninsoare).

ANM anunță că la munte vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă. Vor cădea cantități importante de apă, de peste 15…20 l/mp. Vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. Se așteaptă viteze în general de 45…65 km/h. În zona montană înaltă, vântul va sufla tare.

ADVERTISEMENT

După ziua de luni, urmează 48 de ore, marți și miercuri, când vremea va deveni rece pentru această dată în toată țara. Temperaturile minime vor fi preponderent negative și se va produce brumă sau îngheț la sol.

ANM mai informează că, în sud-estul teritoriului, în seara zilei de luni (27 martie) vor fi averse ce pot avea și caracter torențial. Ploile pot fi însoțite de descărcări electrice și posibil căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Alertă cod galben de vânt puternic emisă de ANM

Pe lângă precipitațiile abundente și răcirea accentuată, ziua de luni vine cu vânt foarte puternic. ANM a mai emis, sâmbătă, un cod galben care vizează intensificări puternice ale vântului.

Alerta este valabilă în intervalul orar 6.00 – 23.00. În această perioadă, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, Dobrogea și în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h.

ADVERTISEMENT

”În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăși 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT