News

Schimbare radicală a vremii în România. ANM anunță un val de aer rece și furtuni puternice

Administrația Națională de Meteorologie anunță o schimbare radicală a vremii în România. Conform ANM, de miercuri, un val de aer rece pătrunde în țara noastră. Se vor semnala și furtuni puternice.
06.07.2022 | 06:59
Schimbare radicala a vremii in Romania ANM anunta un val de aer rece si furtuni puternice
ANM anunță un val de aer rece în România. Vor fi și furtuni puternice. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Dacă în debutul săptămânii am avut maxime de peste 37 – 38 de grade Celsius, de miercuri vremea se schimbă radical în țara noastră.

ANM anunță un val de aer rece în România

Directorul ANM, Elena Mateescu, anunță că în unele zone vom avea, la mijlocul săptămânii, maxime cu până la 10 – 12 grade mai mici.

ADVERTISEMENT

Astfel, dacă în vest au fost temperaturi apropiate de 40 de grade, după intrarea în țară a valului de aer rece aici nu se va mai trece de 30 de grade Celsius.

”Miercuri o să observăm o schimbare semnificativă, pentru că dacă marți în partea de vest a țării am avut valori de temperaturi la umbră de 37 – 38 de grade mâine în această parte a țării o masă de aer rece își va face simțită prezenta, temperaturile coborând cu mai mult de 10-12 grade”, a spus meteorologul la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Răcirea vremii vine la pachet cu fenomene extreme: furtuni, vijelii și grindină

În țara noastră, tot de miercuri, vom asista și la o schimbare bruscă în ceea ce privește aspectul vremii.

ANM anunță fenomene de instabilitate extremă: averse torențiale, vijelii, căderi de grindină și cantități de apă care pot depăși 60 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

”Începând din partea de vest, sud-vest a țării, ulterior, masa de aer rece va aborda și restul zonelor, astfel încât joi să vorbim de temperaturi la scara întregii țări de numai 22 până la cel mult 28-30 de grade și acest schimb de masă de aer foarte cald cu rece aduce, din păcate, fenomene de instabilitate extremă.

Vorbim de averse torențiale, vijelii, cu siguranță la nivel local, căderi de grindină și, nu în ultimul rând, cantități de apă care pot depăși, la acest moment, conform datelor pe care le avem, valori, pe secvențe scurte de timp, 60 de litri pe metru pătrat”, a mai punctat Elena Mateescu la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM a mai subliniat că în unele zone va ploua în câteva ore cât pentru o lună.

De precizat că până joi dimineață la ora 10 pentru partea de sud-vest a țării, Oltenia, la nord-vest-ul Munteniei, Banat și sudul Crișanei, rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru intensificări ale vântului, vijelii, căderi de grindină și, izolat, cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, pot depăși 50-60 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT
Tags: