News

Schimbare radicală a vremii în România. Zonele unde vom avea maxime apropiate de caniculă

Meteorologii ANM anunță o schimbare radicală a vremii în România, chiar în debut de iunie. Vom avea maxime apropiate de pragul de caniculă.
30.05.2024 | 19:19
Schimbare radicala a vremii in Romania Zonele unde vom avea maxime apropiate de canicula
Meteorologii ANM anunță o schimbare radicală a vremii în România. Vor fi maxime apropiate de caniculă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un val de aer tropical va aduce, peste doar câteva zile, o schimbare radicală a vremii în România. În mai multe zone din țară, maximele se vor apropia de pragul unei zile de caniculă.

Meteorologii ANM anunță o schimbare radicală a vremii în România. Vor fi maxime apropiate de caniculă

România traversează în aceste zile o perioadă cu vreme instabilă. Majoritatea județelor țării s-au aflat sau încă sunt sub alerte cod galben de furtuni, vijelii, căderi de grindină și averse torențiale.

ADVERTISEMENT

Gradul de instabilitate a adus și valori de temperatură mai mici decât în mod normal. Acolo unde a plouat, maximele nu au trecut de pragul de 20 de grade. În schimb, în zonele cu soare s-au raportat valori de peste 25 – 27 de grade Celsius.

Începutul primei luni de vară își respectă statutul din calendar. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că maximele vor trece frecvent de 30 de grade.

ADVERTISEMENT

În unele zone, mercurul din termometre va trece chiar de 33 – 34 de grade și se va apropia astfel de pragul unei zile caniculare. Încă de vineri, 31 mai, aerul cald începe să pătrundă în țara noastră.

”De mâine (n.r. vineri, 31 mai), circulația aerului se schimbă treptat predominant din sectorul sud-vestic, ceea ce înseamnă un aport de aer mai cald dinspre nordul Africii. Acest lucru se va vedea prin creșterea temperaturilor, numai că Munții Carpați vor acționa diferit. Această influență se va resimți mai ales în sudul și estul României.

ADVERTISEMENT

De fapt, ne referim la Oltenia, Muntenia, partea continentală a Dobrogei și jumătatea de sud a Moldovei, unde în weekend, dar și la începutul săptămânii viitoare, vom avea maxime de vară într-adevăr.

La amiază mercurul din termometre va depăși frecvent 30 de grade și va tinde spre 32-33 de grade, ceea ce înseamnă, meteorologic, o vreme călduroasă, nu și caniculară deocamdată. Este însă primul puseu mai cald din această vară, calendaristică, care abia a început”, a spus Mihai Timu, meteorolog ANM, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

ANM încă anunță furtuni. Zonele vizate

În paralel cu vremea călduroasă, în România încă vor mai fi zone cu instabilitate pronunțată. În regiunile din vestul, centrul, parțial și nordul Moldovei, vor cădea precipitații însemnate.

”Ploi ar putea să apară în zonele submontane, adică vestul, centrul, parțial și nordul Moldovei. Aici, temperaturile sunt un pic peste norme. Va fi o vreme caldă, maxime între 24 şi cel mult 29 de grade. 

Acolo vor mai fi încă perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse torențiale, descărcări electrice, posibil căderi de grindină și cantități de apă mai însemnate”, a mai adăugat Mihai Timu, meteorolog ANM.

ADVERTISEMENT
Tags: