Agenția de presă Reuters și publicația The New York Times a anunțat, duminică seara, că Joe Biden va permite ca Ucraina să folosească rachete furnizate de SUA pentru a lovi adânc ținte din Rusia.
Rușii au comentat anunțul că Ucraina ar putea folosi arme de rază lungă de acțiune și, cum era de așteptat, Kremlinul nu a digerat cu ușurință această informație. ”Dacă va fi confirmată oficial de Washington, această permisiune va conduce la o situaţie fundamental nouă în ceea ce priveşte implicarea SUA în acest conflict.
Noi pornim în primul rând de la acest lucru. Aceste semnale au fost luate în considerare de Occidentul colectiv. Şi au fost exprimate de preşedinte la Sankt Petersburg”, a declarat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. Între timp, președintele Vladimir Putin a amenințat că un astfel de gest ar fi interpretat că NATO a intrat direct în război.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut prima reacție după apariția informațiilor potrivit cărora Kievul va avea voie să lovească ținte din Rusia cu arme SUA. În discursul de duminică seara, adresat ucrainenilor, liderul de la Kiev a dat de înțeles că decizia lui Joe Biden este întocmai cum s-a prezentat.
Însă, Zelenski a precizat că și-ar fi dorit ca aceste informații să nu fie divulgate. „De fiecare dată când Rusia declanşează astfel de atacuri este clar cât de crucial este ca partenerii să nu lase sisteme precum Patriot și altele să stea inerte în depozite, ci să le furnizeze celor care știu să protejeze vieți și care au nevoie urgentă de ele.
Nu am primit încă toate sistemele necesare de la aliații noștri, dar continuăm să lucrăm pentru a atinge acest obiectiv. Odată ce aceste sisteme vor fi operaționale, capacitatea noastră de a respinge atacurile va fi mult mai puternică.
Planul de întărire a Ucrainei este Planul pentru victorie pe care l-am prezentat partenerilor noştri. Unul dintre punctele cheie este despre capacităţile de lungă distanţă ale armatei noastre. Astăzi s-a vorbit mult în mass-media că am fi primit permisiunea pentru aceste acţiuni. Dar atacurile nu se fac cu cuvinte. Aceste lucruri nu se anunţă public. Rachetele vorbesc de la sine şi nu există nicio îndoială că vor face acest lucru”, a transmis președintele Ucrainei.
Războiul declanșat de Rusia în Ucraina ar putea suferi schimbări majore în perioada imediat următoare. Cele două publicații amintite mai sus transmit că, în aceste zile, președintele american Joe Biden a ridicat interdicția ca Ucraina să folosească armele americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei.
Informațiile au ca surse mai mulți oficiali din interiorul guvernului american, familiarizați cu situația militară. Până la această oră, Casa Albă nu a confirmat încă informația.
Jurnaliștii americani de la NYT notează că, într-o primă fază, armele vor fi folosite împotriva trupelor ruse și nord-coreene în apărarea forțelor ucrainene din regiunea Kursk din vestul Rusiei.
În același timp, Reuters subliniază că Ucraina nu va ezita să profite de decizia luată de Casa Albă. Armata lui Zelenski ar avea în plan să efectueze primul dintre aceste atacuri cu rază lungă de acțiune în următoarele zile.
Decizia luată acum de Joe Biden reprezintă o schimbare majoră în politica SUA. În ultimele luni, acest subiect a stârnit poziții contrare în rândul consilierilor președintelui democrat.
Schimbarea de poziție a Washingtonului are loc cu două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să preia mandatul. Acesta din urmă a anunțat în campania electorală că va limita sprijinul suplimentar pentru Ucraina.
În luna mai a acestui an, Joe Biden a început să reducă restricțiile privind utilizarea armelor furnizate de SUA pe teritoriul Rusiei. Atunci, Rusia a lansat un atac în direcția Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.
Pentru a-i ajuta pe ucraineni să se apere, liderul de la Casa Albă le-a permis ucrainenilor să folosească sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, numite și HIMARS. Acestea au o rază de acțiune de aproximativ 80 de km.
Dorința ucrainenilor era permisiunea de a folosi ATACMS. Acestea sunt rachete cu arie mult mai mai lungă de acțiune. Ele pot lovi ținte aflate la peste 300 de km.
Această posibilă ridicare a interdicției este și o reacție după desfășurarea de către Rusia a câteva mii de soldați nord-coreeni, în încercarea de a-și completa propriile forțe.