News

Schimbare radicală în Codul Rutier. Procesul prin care va fi recuperat permisul în Moldova va include vizite la morgă și spălarea cadavrelor

04.05.2019 | 13:58
Schimbare radicala in Codul Rutier Procesul prin care va fi recuperat permisul in Moldova va include vizite la morga si spalarea cadavrelor

Autoritățile din Republica Moldova au adus schimbări de coșmar la Codul Rutier, astfel încât șoferii prinși băuți la volan își pot recupera permisele de conducere, doar dacă participă la un program special făcut pentru ei! Aceștia trebuie să facă voluntariat la morgă, să spele cadavre și să participe la autopsii!

Șoferii prinși băuti la volan vor spăla cadavre pentru s-și recupera permisul de conducere

Programul respectiv are drept scop educarea șoferilor pentru a putea vedea ce pot păți ei și cei apropiați lor, dacă mai hotărăsc să se urce în stare de ebrietate la volan și să-și pună viața lor în pericol, dar și viața apropiaților cu care se află în mașină!

Statul moldovean a dat deja start programului de reeducare a şoferilor prinşi beţi la volan, potrivit publika.md. Şase bărbaţi care vor să-şi recapete dreptul de a conduce vehicule au fost joi la morga din Chişinău. Ei au participat la procesul de autopsie şi au spălat cadavrele şi locurile de păstrare a acestora. La acest moment, în total, sunt înrolate 24 de persoane.

Soferi bauti spala cadavre pentru permis de conducere
Soferii moldoveni prinsi bauti la volan pot ramane fara permis pe viata

”Voluntariatul” la morgă costă 4.000 de lei și va fi plătit de șofer

Potrivit agora.md, inițiativa de educare a șoferilor care au fost prinși băuți la volan a demarat în Raionul Nisporeni încă de luna trecută. „La morgă ei vor face curățenie, vor ajuta la transportarea cadavrelor și, totodată, vor avea posibilitatea să vadă la ce poate duce băutura”, a explicat șefa spitalului unde se află morga.

Premierul Pavel Filip a confirmat, joi, pe Facebook, că acest program a fost demarat în toată țara: ”Acesta va dura trei luni, timp în care conducătorii auto reținuți în stare de ebrietate vor mai merge la morgă, în spitale pentru a acorda asistenţă victimelor accidentelor rutiere și vor lua parte la instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase. Programul costă 4 mii de lei, bani achitați de șoferi, și este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat de Guvern”.

Legea rutieră a devenit foarte dură în R. Moldova începând cu luna decembrie a anului trecut. Un șofer prins băut la volan rămâne pe loc fără permis, fără a primi o dovadă înlocuitoare, iar dreptul de a conduce este suspendat până ce o instanță de judecată ia o decizie. Mai mult, în cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, iar concentrația de alcool este mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, permisul de conducere al acestuia se anulează pe viață!