În aprilie 2019, Mihai Alexandru Pleșu, băiatul cel mare al fostului ministru Andrei Pleșu, a fost reținut într-un dosar în care a fost acuzat de consum și comercializare de droguri. Astăzi, fiul cunoscutului om de cultură pare schimbat în bine, drept dovadă stând faptul că și-a lansat luna trecută primul volum, publicat de editura Curtea Veche.
”Politiştii antidrog au făcut verificări pe linia combaterii traficului de droguri de risc, efectuând opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi şi în Capitală. În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate 500 de grame de extracte din canabis, alte ustensile folosite la cultivare, cântare electronice, grindere pentru măruntit cannabisul, pastile ecstasy şi ciuperci halucinogene.
Printre suspecţii idenficaţi la percheziţii s-a aflat şi fiul filosofului Andrei Pleşu, plasat sub control judiciar, el având de asemenea interdicţia de a părăsi Bucureştiul. Alte patru persoane au primit arest la domiciliu. Ulterior, procurorii DIICOT au cerut arestarea sa şi au contestat măsura plasării sub control judiciar”, se arăta în comunicatul autorităților din aprilie 2019.
După ce a scăpat cu bine din dosarul respectiv, Mihai Pleșu (49 de ani) s-a concentrat pe scris, reușind să publice, la finalul lunii martie, primul său volum, intitulat ”Texte cu vedere la stradă”. Cartea a fost publicată la editura Curtea Veche, care i-a făcut și o prezentare pe măsură fiului lui Andrei Pleșu.
”Mihai-Alexandru Pleșu este ceramist și restaurator de pictură murală. S-a format la Liceul ”Nicolae Tonitza“, apoi pe șantierele maestrului Nicolae Sava, în cadrul stagiilor de restaurare ale Patriarhiei Române și, nu în ultimul rând, în cercurile intelectualității românești din anii ʼ70 și ʼ80, printre Ion Băieșu, Fănuș Neagu, Mihai Oroveanu, Maria Cocea, Johnny Răducanu și Neagu Djuvara. Mai târziu a urmat cursurile Universității Naționale de Arte din București.
A participat la restaurarea unor situri importante din România, printre care mănăstirea Brâncoveni, biserica mănăstirii Lupșa și biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava. În anii ʼ90 a devenit fondator al publicației Le fil franco-roumain, difuzată exclusiv în Franța cu scopul de a atrage cetățeni francezi în mediul cultural și de afaceri românesc.
A avut câteva emisiuni la radio și una la televiziune, a lucrat douăzeci și cinci de ani în publicitate ca art director, a plecat de câteva ori din România și tot de atâtea ori s-a întors. Este practicant al tirului cu arcul și, în câteva rânduri, campion al Federației Române de Tir cu Arcul la divizia de arc tradițional. Scrie noaptea, compulsiv și tranșant, despre realitățile sociale, culturale și politice de care se lovește ziua”, amintea editura Curtea Veche în prezentarea făcută lui Mihai Pleșu.
Căsătorit până acum de patru ori (de două ori cu aceeași femeie), Mihai Pleșu a povestit la un moment dat ce îi spune celebrul lui tată atunci când îi comentează agitata viață sentimentală. ”Tu ai un hobby: din când în când, te mai însori’“.
Într-un amplu interviu acordat săptămânalului Kamikaze, Mihai Alexandru Pleșu a vorbit despre cum se simte și se trăiește postura de ”băiat al lui Andrei Pleșu”. Fiul fostului ministru a dat mai multe exemple savuroase pe care le-a traversat de-a lungul vieții.
”Celălalt motiv este că tot apar diverși oameni în jurul tău care au pretenția de la tine să fii cel puțin aproape de nivelul tatălui. Motiv pentru care eu nu pot să fac o tâmpenie, și asta e nasol. Pentru că toată copilaria și toată adolescența, și eu, și Matei (n.r. fratele lui) a trebuit să prestăm, dacă vrei, să nu facem numele de râs.
Îmi aduc aminte că cea mai amuzantă chestie a fost cu un profesor pe care și acum îl iubesc foarte tare, Macarie. Făceam o tâmpenie la oră, nu mai știu ce, și mi-a zis: ”Auzi, Pleșu, ia scoală-te în picioare”, și mi-a dat un citat, o bucată de text despre Eminescu, care este considerată, în istoria literaturii, cea mai frumoasă descriere a lui Eminescu, și m-a întrebat: ”Știi cine a scris asta?”. ”Nu știu, i-am zis” și profesorul îmi zice: ‘Tac’tu, boule, tac’tu!””, a povestit Mihai Pleșu pentru Kamikaze.