News

Schimbarea la conducerea companiei MApN ce se ocupă cu importul de tehnică militară. Fosta consilieră a lui Victor Ponta, în CA-ul Romtehnica

Romtehnica, compania Ministerului Apărării prin care armata română importă tehnică militară, are un nou director general
19.02.2025 | 17:10
Schimbarea la conducerea companiei MApN ce se ocupa cu importul de tehnica militara Fosta consiliera a lui Victor Ponta in CAul Romtehnica
Nicolae Nasta nu mai este directorul Romtehnica. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Fost senator PNL în legislatura 2012-2016, Nicolae Nasta avea să ajungă la conducerea Romtehnica, compania deținută de MApN prin care gestionează importurile și exporturile de armament, în aprilie 2020, în perioada în care Nicolae Ciucă era ministrul apărării. Nicolae Nasta și-a încheiat abrupt mandatul la conducerea companiei deținută de MApN la finalul anului trecut, în condițiile în care autoritățile române au demarat procedura de selecție pentru o nouă conducere.

Nicolae Nasta înlocuit cu un general la conducerea Romtehnica

Nicolae Nasta primise, în aprilie 2020, un mandat pe patru ani la conducerea executivă a Romtehnica, companie în care avea să preia și mandatul de președinte al Consiliului de Administrație. Anul trecut, mandatul acestuia de director general și administrator provizoriu avea să fie prelungit în două rânduri, în aprilie pentru cinci luni, și din nou în octombrie pentru alte două luni. Din luna decembrie a anului trecut, Nicolae Nasta nu mai ocupă nicio funcție în compania Ministerului Apărării.

ADVERTISEMENT

Nicolae Nasta, care a avut un mandat de senator de Ilfov între anii 2012 și 2016, pleacă de la conducerea Romtehnica unde încasase 330.000 lei în ultimul an, potrivit ultimei declarații de avere. Această sumă reprezintă doar jumătate din banii pe care i-a adus firma unde este acționar împreună cu soția, Neidco 84 SRL, de unde au avut dividende de 670.000 lei în anul trecut. Potrivit documentului citat, acesta deține în conturi circa un milion de lei. În 2023, firma a declarat un profit de 720.000 lei, la o cifră de afaceri de 890.000 lei.

După perioada petrecută în Senatul României, Nicolae Nasta, care a migrat alături de Călin Popescu Tăriceanu la ALDE, avea să fie numit secretar de stat în MApN, funcție în care a rămas până în anul 2019, atunci când a fost eliberat din funcție de către premierul Viorica Dăncilă. Avea să fie exclus din partid după ce s-a opus ieșirii de la guvernare, însă avea să fie salvat de Nicolae Ciucă, atunci ministrul apărării, care avea să-l pună la conducerea companiei ministerului.

ADVERTISEMENT

Licențiat în Drept în anul 2005, la vârsta de 42 de ani și la o universitate pe care nu o menționează în CV-urile oficiale, Nicolae Nasta deține mai multe terenuri în Ilfov, cu precădere în localitatea Pantelimon. De altfel, presa a scris că a obținut milioane de euro din vânzarea unor terenuri din Popești Leordeni pe care le-a obținut după cumpărarea drepturilor litigioase de la câțiva localnici. FANATIK a scris pe larg despre legăturile cu omul de afaceri Valentin Vasilescu, căruia îi împrumutase circa 50.000 euro, om de afaceri reținut de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Laura Nasta, fost director general în ANAF, chiar la direcția marilor contribuabili, avea să obțină un post de consilier economic la Londra în cadrul recent înființatei Agenții pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). Despre acest episod, puteți citii mai multe aici.

ADVERTISEMENT
Nicolae Nasta
Nicolae Nasta, declarație de avere 2024

Cine este noul director al Romtehnica

În condițiile în care Romtehnica a demarat în luna septembrie a anului trecut procesul de selecție pentru conducerea companiei, noul director general este Răzvan Mincu. Potrivit declarațiilor de avere depuse la ANI, acesta a ocupat mai mult funcții de conducere în cadrul companiei, iar începând cu anul 2015 a ocupat funcția de director operații-tranzacții.

ADVERTISEMENT

Declarația de avere a acestuia din anul 2015, arată că acesta avea un salariu de 80.000 lei și nu deținea absolut niciun alt bun, proprietăți imobiliare sau conturi bancare. Lucrurile se mențin astfel și în anii următori, chiar dacă este menționată și soția, angajată în cadrul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice. Primul bun menționat este un autoturism Jaguar E-Pace, fabricat în anul 2019. Mașina apare în declarația de avere din 2020, prețul de bază al unui astfel de SUV era în acel an de circa 40.000 de euro.

Potrivit ultimei declarații de avere, soții Mincu au achiziționat în anul 2021 un teren de 350 mp în Voluntari, teren pe care au construit o casă de 200 mp. În documentele depuse la ANI apare menționat un credit de aproape 150.000 de euro către un dezvoltator imobiliar, credit pentru teren și casă. Soții Mincu nu menționează niciun cont sau depozit bancar, ceea ce înseamnă că nu au economii de peste 5.000 de euro. Salariul încasat de Răzvan Mincu în 2023 la Romtehnica a fost de aproape 200.000 lei.

Din decembrie 2021, soția acestuia a trecut de la ANAP la Oficiul de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială, autoritate în subordinea Ministerului Economiei.

Răzvan Mincu da 2024
Răzvan Mincu, declarație de avere 2024

În anul 2021, Romtehnica avea o cifră de afaceri de doar 16 milioane lei, și un profit net raportat de doar un milion de lei. Aceste cifre aveau să explodeze în anul următor, anul în care a izbucnit și Războiul din Ucraina, la 47 de milioane în 2022 și apoi la 172 de milioane, cifră de afaceri în 2023. Profitul companiei de stat avea să ajungă și el la 52 de milioane lei.

Cine sunt administratorii companiei Ministerului Apărării

Președintele Consiliului de Administrație al Romtehnica este Eduard Bachide, din 2022, secretar de stat în Ministerul Apărării. Licențiat în 2003 în management agroturistic la Universitatea Bioterra, acesta are un CV cu multe perioade lipsă. Practic, prima mențiune în CV-ul său apare în anul 2012, când menționează că este director la cabinetul ministrului pentru relația cu parlamentul, iar apoi la MAI. În anul 2013 face un curs de șase luni la Colegiul Național de Apărare, practic singura sa legătură cu domeniul Apărării. Urmează alți trei ani de pauză, pentru ca în 2015 să-l găsim consilier parlamentar.

După doi ani la Direcția Afaceri Interne a Camerei Deputaților urmează alți patru ani de pauză până în 2022, când ajunge la MApN. Presa a scris despre acesta că ar fi un apropiat al lui Hrebenciuc, iar soția sa a lucrat la cabinetul lui Marcel Ciolacu în perioada când acesta era președinte la Cameră.

Pe lângă numirea în conducerea Romtehnica, funcția din fruntea MApN i-a adus și un mandat de administrator în cadrul Companiei Naționale Aeroporturi București. Salariul de la MApN, plus cele două sinecuri, i-au adus acestuia un venit de peste 250.000 lei în anul trecut. Soția sa, care lucrează în continuare la Camera Deputaților, a avut și ea un salariu de aproape 140.000 lei. În anul 2023, Eduard Bachide a luat două credite de la CEC Bank în valoare totală de aproape 1,1 milioane lei.

Eduard Bachide, declarație de avere 2024
Eduard Bachide, declarație de avere 2024

Ceilalți administratori sunt Răzvan Mincu, directorul general al Romtehnica, Ionuț Mișa, reprezentantul ANAF, unde conduce Direcția Marilor Contribuabili, și Maria-Iulia Comănescu, până în decembrie 2024, director de cabinet al ministrului apărării. Aceasta din urmă este o fostă consilieră a premierului Victor Ponta, despre care presa a scris că l-a însoțit pe acesta într-una din vizitele sale la Dubai. Potrivit presei, Maria Comănescu este verișoara lui Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, acuzat în urmă cu zece ani de evaziune fiscală pentru o sumă de 600.000 euro.

Ultima declarație de avere a acesteia arată că aceasta avea un salariu de 133.000 lei la MApN, la care se adaugă indemnizația de peste 55.000 lei de la Romtehnica. În depozitele bancare, aceasta are mai puțin de 10.000 euro. Potrivit profilului de LinkedIn, Maria Comănescu, născută Pârpâriță-Rudeanu, lucrează în funcția de consilier parlamentar începând cu anul 2005.