Life

Schimbarea la Față a Domnului. Top 3 rețete cu pește, speciale pentru această zi de mare sărbătoare

Schimbarea la Față a Domnului, pomenită pe 6 august, este o zi de mare sărbătoare și le aduce credincioșilor dezlegare la pește. Ce poți găti pentru praznic.
05.08.2022 | 15:03
Schimbarea la Fata a Domnului Top 3 retete cu peste speciale pentru aceasta zi de mare sarbatoare
Trei preparate culinare ideale pentru Schimbarea la Față a Domnului. E dezlegare la pește. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Descoperă în rândurile de mai jos trei rețete cu pește, speciale pentru o zi de mare sărbătoare cu dezlegare. Sâmbătă, 6 august, este singura zi din Postul Adormirii Maicii Domnului când se consumă acest aliment.

Trei preparate culinare ideale pentru Schimbarea la Față a Domnului. E dezlegare la pește

Peștele are la fel de multe proteine ca și carnea. În plus, conține numeroase minerale, oligoelemente și vitamine, printre care se numără A și D. Specialiștii recomandă ca acest produs să fie consumat de două ori pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Schimbarea la Față a Domnului, din 6 august, ne dă voie să preparăm tot felul de preparate culinare cu acest aliment.

Ciorbă de pește cu roșii

Ingrediente necesare pentru acest preparat culinar prefect pentru Schimbarea la Față a Domnului: 1 kg de pește proaspăt, de preferat crap, 500 grame de roșii, 200 ml borș, 100 grame de orez, 1 ceapă mare, 1 morcov, 1-2 ardei grași, 1 legătură de leuștean, sare și piper.

ADVERTISEMENT

Mod de preparare: peștele se curăță de mațe, se spală bine în apă rece și se taie felii. Ceapa și morcovul se curăță și se dau prin răzătoarea mică, apoi se pun la fiert în doi litri de apă și o oală destul de încăpătoare și adâncă.

Se lasă la fiert pentru circa 20 de minute cu puțină sare. Ulterior, se adaugă peștele și orezul care a fost spălat în 2-3 ape și se mai lasă pe foc pentru 15 minute. Se toarnă sucul de roşii, iar pe sfârșit borșul și leușteanul tăiat mărunt. Se codimentează cu sare și piper.

ADVERTISEMENT

Pește la cuptor în vin alb

Ingrediente de care ai nevoie: 1,5 kilograme de pește, 200 ml de vin alb, 1 lămâie, 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui, 3-4 căței de usturoi, 1-2 foi de dafin, 1-2 cepe, 1 lingură de pastă de roșii, boabe piper, condimente.

Mod de preparare: peștele trebuie să fie curățat, spălat și crestat înainte de a ne apuca de pregătirea rețetei culinare. Se lasă la uscat deoparte, la rece, după ce a fost dat cu sare și piper și stropit cu zeama de la o lămâie.

ADVERTISEMENT

Între timp se încălzește cuptorul, se toacă ceapa și usturoiul și se pun într-o tavă cu ulei. Deasupra se pun bucățile de pește, se adaugă vinul, sucul de roșii și puțină apă. Se mai pun condimentele și foile de dafin.

Acest fel de mâncare trebuie să stea la cuptorul încins preț de 50-60 de minute, iar când se scoate se stropește cu sosul lăsat în tavă. Se servește cu mămăligă caldă.

Chiftele de pește, o rețetă perfectă în dezlegare

Ingrediente: 1 kg de pește mai slab, 2-3 căței de usturoi, 2 cepe, 2 felii de pâine, 1 ou, cimbru, sare, piper, 1 legătură de mărar și alta de pătrunjel, puțină făină și ulei de floarea soarelui pentru prăjit.

Mod de preparare: peștele trebuie verificat prima oară de oase și apoi se toacă alături de ceapă, usturoi, pâinea înmuiată în apă și verdeață. Se adaugă peste compoziția obținută oul și condimentele și se amestecă bine.

Aluatul trebuie să fie moale și lipicios pentru a avea la final chiftele pufoase și gustoase. Se modelează bile cu puțină făină, care se prăjesc în ulei încins. Se scot pe o farfurie peste care s-a pus hârtie absorbantă. Pot fi savurate simple sau cu sos.

ADVERTISEMENT