Life

Schimbarea la Față, mare sărbătoare în calendarul ortodox. Ce este absolut interzis să faci în această zi

Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare cinstită anual de credincioșii de pretutindeni în ziua de 6 august, chiar în Postul Adormirii Maicii Domnului.
05.08.2022 | 17:45
Schimbarea la Fata mare sarbatoare in calendarul ortodox Ce este absolut interzis sa faci in aceasta zi
Ce reprezintă sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Are loc pe 6 august. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Calendarul creștin ortodox ne învață că ziua de 6 august are o semnificație religioasă, fiind vorba de momentul în care Iisus Hristos a urcat pe Muntele Tabor, împreună cu trei dintre Apostoli: Petru, Iacov și Ioan.

Ce reprezintă sărbătoarea Schimbării la Față

Schimbarea la Față a Domnului reprezintă sărbătoarea care ne arată o minune săvârșită cu puțin timp înainte de patimile Mântuitorului, în anul 33. Mai exact, în data de 6 august, credincioșii se conving că Hristos nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci chiar Fiul Său.

ADVERTISEMENT

Când Iisus se ruga, apostolii au avut parte de o priveliște nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, fața Lui strălucea ca soarele, iar hainele se făcuseră albe ca zăpada. Un alt lucru neobișnuit este că în lumină doi bărbați stăteau de vorbă despre patima și moartea lui Iisus în Ierusalim.

Biserica Ortodoxă ne spune că este vorba despre marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Totodată, este o zi cunoscută în popor și sub denumirea de Probojenia. Această denumire provine din limba slavonă şi înseamnă transformare sau schimbare.

ADVERTISEMENT

Așadar, scopul praznicului este de a le spune oamenilor să nu fie deznădăjduiți în perioada următoare și să aibă mereu credință. În plus, este momentul care marchează granița dintre două anotimpuri, vară și toamnă.

De asemenea, de Schimbarea la Față a Domnului creștinii ortodocși au dezlegare la pește, vin și untdelemn, chiar dacă de la 1 august ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.

ADVERTISEMENT

Ce este absolut interzis să faci de Schimbarea la Față

Schimbarea la Față a Domnului aduce o serie de tradiții, superstiții și obiceiuri, dar și lucruri care sunt absolut interzise în data de 6 august. Printre acestea se numără faptul că femeile nu trebuie să spele rufe sau să arunce lături în curtea casei.

Curățenia generală din locuință trebuie să se termine în ajunul praznicului. Fetele nu trebuie să se spele pe cap pentru că nu le mai crește părul, exact așa cum nu mai crește iarba. Tot în această zi nu trebuie să ne scăldăm în apele repezi de munte.

ADVERTISEMENT

Nu este bine să te cerți cu nimeni sau să fii certat pentru că așa vei fi până la următoarea sărbătoare. În popor se crede că toți cei care pleacă în călătorie în această zi se vor rătăci pe drumul de întoarcere şi vor putea ajunge doar în momentul în care se întorc berzele.

De asemenea, se mai spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească. De acum înainte este bine să nu se mai doarmă afară, pe prispa casei.

Rugăciunea puternică pe care să o rostești pe 6 august

„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința).

Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.

ADVERTISEMENT