Life

Schimbarea la Față 2021: superstiții, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 6 august

Pe 6 august, creștinii sărbătoresc Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. Este ziua în care se spune că Iisus a fost văzut de apostolii săi într-o lumină nouă pe Muntele Tabor.
04.08.2021 | 08:47
Schimbarea la Fata 2021 superstitii traditii si obiceiuri Ce este interzis sa faci pe 6 august
Schimbarea la față 2021: superstiții, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 6 august
ADVERTISEMENT

Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos este momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.

În popor această sărbătoare marchează începutul toamnei și există o serie de superstiții și tradiții respectate cu sfințenie.

ADVERTISEMENT

Schimbarea la față 2021: superstiții, tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci pe 6 august

În popor această sărbătoare este cunoscută sub numele de Obrejenia, cuvânt din limba slavonă, care înseamnă transformare. Schimbarea la Față a fost pomenită prima dată în secolul IV. Atunci Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică pe Muntele Tabor, locul unde apostolii și-au dat seama că Iisus este fiul Domnului.

În timp ce acesta se ruga apostolii s-au trezit din somn și au observat că figura Mântuitorului s-a transformat, fața lucea ca soarele, iar hainele i s-au făcut albe. În acest timp doi bărbați, prorocii Moise și Ilie vorbeau cu Iisus despre moartea sa.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea a început să fie menționată în secolul al V-lea. În calendarul ortodox Schimbarea la Față este însemnată cu cruce roșie.

Ce nu ai voie să faci în această zi

În tradiția populară există o serie de obiceiuri și de superstiții legate de această zi. 6 august marchează începutul toamnei.

ADVERTISEMENT
  • Se spune că după această dată este interzis scăldatul în ape curgătoare sau spălatul rufelor în râu. Nici animalele nu trebuie băgate în apă.
  • În popor se spune că persoanele care nu țin această sărbătoare vor fi uscate și gălbejite ca florile.
  • De asemenea cine spală rufe pe 6 august se va umple de ploșnițe și păduchi.
  • Fetele nu au voie să se spele în această zi, iar celor care nu respectă acest lucru nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.
  • Cei care nu își pot vedea în această zi umbra capului la răsăritul soarelui vor muri până la finalul anului.
  • Cine va mânca struguri nesfințiți înainte de 6 august va avea dureri de burtă.
  • Este bine să te împaci cu cei cu care te-ai certat, pentru că altfel tot anul vei fi mustrat.
  • Femeile însărcinate care sărbătoresc această zi sfântă vor avea o sarcină ușoară, iar copiii lor vor fi sănătoși.
  • De pe 6 august nu este bine să se mai doară afară.
  • Pe 6 august trebuie să-ți prăznuiești morții dând de pomană.
  • Se spune că dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este frumoasă, însorită, toamna va fi îmbelșugată. Dacă va ploua atunci toamna va fi mohorâtă.
  • De asemenea se mai spune că prima icoană pe care trebuie să o picteze un iconar trebuie să fie Schimbarea la Față.
  • Potrivit tradiției populare nu este bine să călătorim în această zi. Am putea rătăci drumul spre casă.

Rugăciune pentru împlinirea dorințelor

Există o rugăciune specială care trebuie spusă în această zi.

“Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

ADVERTISEMENT

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.

Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.

Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin!”.

ADVERTISEMENT
Tags: