News

Schimbarea pe care o așteptau toți românii. Cum s-ar putea calcula factura la curent

Modificare majoră în privința facturii la energie electrică. Ce soluții au în vedere politicienii din coaliție în această perioadă.
23.09.2022 | 20:34
Schimbarea pe care o asteptau toti romanii Cum sar putea calcula factura la curent
Modificare majoră legat de factura la energie electrică. Ce soluții au politicienii. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Schimbarea pe care o aşteptau toţi românii. Cum s-ar putea calcula factura la curent din această toamnă, după ce în ultima vreme au avut loc numeroase discuții între specialiștii în domeniu și politicienii de la conducere.

Modificare majoră legat de factura la energie electrică. Ce soluții au politicienii

Modificarea majoră legat de factura la energie electrică a fost făcută de liberalii. Concret, PNL a ajuns la concluzia că algoritmul de calcul al consumului de energie electrică la preţul lunii curente este cel mai bun de pus în practică.

ADVERTISEMENT

Așadar, nu se va lua în calcul algoritmul din 2021, așa cum se arată în momentul de faţă în Ordonanţa de Urgenţă 27. Decizia a fost luată după ce prețul energiei electrice și al gazelor naturale au crescut puternic în acest an.

De asemenea, în ultima perioadă zeci de mii de români s-au plâns de sumele uriașe pe care trebuie să le achite pentru lumină. Printre aceștia se numără și persoane publice, precum: Dorian Popa, Ruxy sau Mihai Șora.

ADVERTISEMENT

„Nu am luat o decizie, dar acest aspect va fi stabilit în cadrul dezbaterilor parlamentare. Noi suntem deschiși la discuții și nu spunem nu niciunei variante”, a declarat deputatul Ionuț Stroe, potrivit Mediafax.

Cum se calculează facturile la energie electrică

Informațiile furnizate de purtătorul de cuvânt al PNL vin la scurt timp după ce social-democrații au anunțat că depun un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul acestuia ar cere ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent, nicidecum la cel din anul anterior, și anume 2021.

„PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate.

ADVERTISEMENT

Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022”, se arată într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT