Fotbal intern

Schimbarea polilor de putere în fotbalul românesc: de ce au ajuns jucătorii să fugă de la FCSB la CFR Cluj. Patru motive pentru care ardelenii își domină rivalii. ANALIZĂ FANATIK

05.03.2020 | 19:15
Schimbarea polilor de putere in fotbalul romanesc de ce au ajuns jucatorii sa fuga de la FCSB la CFR Cluj Patru motive pentru care ardelenii isi domina rivalii ANALIZA FANATIK
ADVERTISEMENT

Cazul “dezertării” lui Bălgrădean de la FCSB la CFR Cluj, doar ultimul dintr-o serie deja lungă de jucători care fie au făcut același lucru, fie au refuzat ofertele grupării lui Becali pentru a merge în Ardeal, este un simptom al unui fenomen important: schimbarea polilor de putere în fotbalul românesc.

Greu vizibilă pentru publicul larg, în continuare asaltat mediatic cu informații despre FCSB, modificarea raportului de forțe este evidentă pentru cei din interiorul fenomenului. Treptat, pe parcursul ultimilor 4 ani, CFR Cluj a întrecut clubul lui Becali la performanțe sportive, salarii oferite fotbaliștilor, stabilitate a conducerii și profesionalism al băncii tehnice. În lumea fotbalului românesc, această rocadă e deja de notorietate.

ADVERTISEMENT

Lunga listă a jucătorilor care au preferat CFR în loc de FCSB: Burcă, Manea, Chipciu, Bălgrădean, Latovlevici

Iasmin Latovlevici se întoarce în România, dar la CFR Cluj, nu la echipa unde a cunoscut consacrarea, FCSB. Paul Ursachi / Sport Pictures

Portarul titular al FCSB, Cristi Bălgrădean, a semnat cu CFR Cluj și, din vară, se va muta la echipa lui Dan Petrescu, spre furia și disperarea lui Gigi Becali, care acum încearcă să se răzbune calomniind fotbalistul și interzicându-i să mai participe la antrenamente.

Iasmin Latovlevici, eroul grupării “roș-albastre” din 2013, la acel 2-0 cu Ajax din Europa League, tocmai a semnat și el cu CFR, urmând să vină în Gruia din vară.

ADVERTISEMENT

După 6 luni triste la FCSB, Cristi Manea și-a reziliat și el, la începutul anului, înțelegerea cu echipa lui Becali, fiind apoi împrumutat imediat de Apollon Limassol (clubul de care aparține) la CFR, unde mai jucase cu succes în sezonul trecut.

Alexandru Chipciu, fostă vedetă a FCSB, a ales, tot la începutul acestui an, să se întoarcă din Cehia în România la CFR Cluj, Transferul anunțat în exclusivitate de FANATIK a stârnit mare iritare la Palatul lui Becali.

ADVERTISEMENT

Astă-vară, Andrei Burcă a surprins pe toată lumea refuzând o ofertă cu 50% mai mare de la FCSB pentru a alege să se transfere de la FC Botoșani la CFR Cluj. „Îmi doream să lucrez cu Dan Petrescu”, a explicat jucătorul ulterior.

Toate aceste cazuri nu sunt întâmplătoare.

CFR Cluj a crescut pe datorie. Începând de astă-toamnă, a început să recupereze din pierderi

Cele mai importante două lucruri care contează în fotbal sunt performanțele și banii. Deși par chestiuni distincte, ambele merg mână-n mână: nu se pot obține rezultate fără să fie investiți bani și nu se poate scoate ulterior profit fără să existe rezultate.

ADVERTISEMENT

Gigi Becali tocmai aici a greșit: după cum a declarat singur de nenumărate ori, din 2015 încoace, prioritatea sa nu este performanța, ci obținerea de profit.

Schema a funcționat câțiva ani, în siajul rezultatelor anterioare și al reputației câștigate în zeci de ani de Steaua – brand pierdut în decembrie 2014. Treptat, însă, politica a dus la un declin.

Gigi Becali a știut, în ultimii ani, că există un pretendent – CFR Cluj – care investește masiv și care încearcă să-i fure statutul de putere dominantă a Ligii 1. Însă fie nu a putut, fie nu a vrut să intre într-o competiție cu clujenii. Pe parcursul ultimilor doi ani, latifundiarul a menționat de mai multe ori, misterios, că urmează colapsul și falimentul unui club de top de la noi. Se referea la CFR, care și-a clădit ascensiunea, după 2017, pe datorie. Gruparea deținută oficial de Marian Băgăcean și neoficial de Neluțu Varga a cheltuit, constant, mult mai mult decât a câștigat.

Dar, deși la un moment dat părea iminent, falimentul nu s-a produs și CFR și-a luat viteză. Anul acesta se îndreaptă spre al treilea titlu consecutiv, astă-toamnă a fost la un pas de grupele Ligii Campionilor, apoi a avut un traseu excelent în Europa League, de unde echipa lui Dan Petrescu a atras peste 9.000.000 de euro.

FCSB a rămas în urmă și, în acest moment, a ajuns în situația de a vedea că fotbaliștii preferă să meargă la Cluj, către gruparea care le dă bani mai mulți, profesionalism, un antrenor mai bun, posibilitatea de a crește profesional și de a obține performanțe.

Din acest moment, Becali – ajuns numărul 2 în România – ar trebui să regândească modul în care e organizat clubul și, în același timp, să investească masiv pentru a redeveni competitiv în raport cu CFR Cluj.

Eroarea lui Gigi Becali: a crezut că “merge și așa”

Clubul patronat de Gigi Becali ar putea prelua marca „Steaua”. FOTO: Sportpictures
Icoanele și mătăniile nu l-au ajutat pe Gigi Becali în lupta pentru supremație cu CFR Cluj. FOTO: Sportpictures

Principala eroare a bogătașului din Pipera a fost aceea de a crede că e suficient să patroneze un club situat în București și cu o moștenire fabuloasă pentru a rămâne forța numărul 1 a României. Becali a început să scoată bani de la FCSB din 2013, reinvestind prea puțin din surplusul obținut (de ordinul zecilor de milioane de lei anual). Preocuparea pentru profit a făcut ca patronul să considere că e mai rentabil să termine pe locul 2 în campionat și să prindă grupele Europa League, decât să investească masiv în echipă pentru a lua locul 1 și, apoi, a forța o dificilă calificare în grupele Ligii Campionilor.

Politica aceasta a fost profitabilă câțiva ani, dar lipsa rezultatelor, cumulată cu pierderea brandului, numelui și a palmaresului Steaua, au făcut să se piardă o parte din susținători, simultan cu o deteriorare a prestigiului pe plan european.

În acest timp, CFR Cluj a crescut “pe datorie”. “Calculele noastre sunt să ajungem la un echilibru financiar în următorii doi ani”, i-a declarat astă-toamnă reporterului patronul din acte, Marian Băgăcean.

Anul de cotitură: 2018. CFR a trecut peste FCSB la banii plătiți jucătorilor

Despre ascensiunea salarială la CFR se vorbește în fotbalul românesc de câțiva ani buni. Între 2013 și 2016, FCSB n-a avut motive să se simtă amenințată de clujeni, care se luptau cu insolvența și-și țineau bugetul pentru salarii la 11-17 milioane de lei pe an, mult sub ce punea Becali pe masă: 26-45 de milioane de euro fond anual de salarii pentru fotbaliști.

Situația s-a schimbat începând din 2017, iar FCSB – în mod surprinzător – n-a avut reacție. În anul în care Viitorul a luat campionatul, FCSB le-a virat în conturi jucătorilor săi, în total, salarii și prime de 30,34 milioane lei. CFR a urcat brusc de la 11,88 milioane în 2016 la 21,92 milioane în 2017 – așadar, aproape o dublare a fondului de salarii.

În 2018, primul an când clujenii au luat titlul din această serie (al patrulea din vitrină), s-a produs rocada. Becali și-a plătit jucătorii cu 27,98 milioane de lei, în timp ce CFR Cluj – cu 36,47 milioane.

Situația s-a repetat în 2019, când ardelenii au plătit, în medie, 550.000 de euro pe lună către jucători, substanțial peste FCSB.

Iar trendul – după cum arată primele luni ale anului – se menține în 2020.

Clujenii nu-și execută public fotbaliștii

Visul nebun al lui Neluțu Varga, patronul celor de la CFR Cluj: vrea să câștige Europa League! EXCLUSIV
Neluțu Varga (al doilea din stînga) a pompat zeci de milioane de lei în CFR Cluj. Patronul din umbră al clubului s-a împrumutat, pentru asta, și din surse mai puțin transparente și de la persoane controversate

Banii mai mulți (la CFR sunt destui jucători care au și 20.000 de euro pe lună) oferiți de ardeleni se suprapun pe o reputație mult mai bună a clubului. Patronul celor de la Cluj nu a acordat, până acum, nici măcar un interviu. Nu există ieșiri publice ale conducătorilor executivi care să își insulte jucătorii sau să-și demită antrenorii în direct. FANATIK a aflat că și în Gruia sunt numeroase probleme. Au fost luni în care au întârziat salariile, în vara lui 2018 a fost o ședință foarte tensionată după ratarea calificării în grupele Europa League. Neluțu Varga și-a făcut multe datorii, iar la petrecerile clubului au fost aduse tot felul de personaje controversate. Dar niciodată aceste afaceri interne n-au fost tranșate în public. Nu s-a întâmplat, până acum, ca un jucător să fie exclus din lot pentru că are o anumită religie, e îmbrăcat mai fistichiu sau e tuns neobișnuit.

Pentru jucătorii români, avizați în privința a ceea ce-i așteaptă la FCSB dacă fac vreo greșeală, stilul diferit de lucru al conducătorilor a contat mult.

Atracția antrenorului: jucătorii vor să lucreze cu Dan Petrescu și să știe că prezența lor pe teren depinde de formă, nu de dispoziția patronului

Dan Petrescu este un antrenor coleric, care își jignește adesea jucătorii. Dar care obține rezultate, știe meserie, a fost un jucător mare și acum își reconfirmă, cu fiecare rezultat, reputația de profesionist. După revenirea acestuia la CFR, în 2019, echipa a crescut necontenit și e considerată de toată lumea prea puternică pentru a-i fi contestată, în acest moment, supremația.

E firesc, în acest context, ca jucătorii să îl prefere pe Dan Petrescu – coleric, dar profesionist de succes – bieților antrenori puși de formă pe bancă la FCSB. Fotbaliștii depind de victorii. Dacă au rezultate, câștigă bani, le crește cota, pot prinde un transfer bun în străinătate. Iar aceste lucruri se petrec, acum, la CFR Cluj.

La FCSB, în acest moment, titularizarea jucătorilor nu are legătură cu deciziile antrenorilor, forma de moment, valoarea sau raționamentele tehnico-tactice. Criteriile arbitrare, izbucnirile umorale creează haos și nesiguranță la echipă. Cazul Bălașa, executat în pripă pentru niște erori care i se pot întâmpla oricui, are rol de avertisment.

Marele obiectiv la CFR Cluj: calificarea în grupele Ligii Campionilor din sezonul viitor

Chiar strategia din acest moment arată că ardelenii se pregătesc de un obiectiv major în vară. Aducerea lui Chipciu, Bălgrădean, Latovlevici și – foarte probabil – a altora nu are legătură cu actualul campionat, pe care CFR s-a arătat capabilă să-l domine și în formula de astă-toamnă.
Mult mai probabil, aducerea acestor fotbaliști cu experiență are legătură cu încercarea de a se califica în grupele Ligii Campionilor din sezonul viitor. Parcursul de acum din Europa League, cu jocuri consistente și victorii împotriva unor echipe precum Celtic, Lazio și Rennes, precum și “dubla” fără înfrângere cu Sevilla, arată că în Gruia se pregătește ceva mare.

Dan Petrescu are, în noul contract, o clauză care prevede o primă de 1.000.000 de euro dacă reușește să ducă echipa în Ligă. În același timp, atingerea țintei ar însemna, foarte probabil, recuperarea investițiilor și garanția că echipa poate să păstreze ritmul de acum.

ADVERTISEMENT