Fotbal intern

Schimbarea sistemului de joc a dus la o victorie superbă a României în Austria. Care ne supune filosofiei mioritice tradiționale: „Bă băete, dacă nu ne egala irlandejii…”

08.09.2020 | 00:16
Schimbarea sistemului de joc a dus la o victorie superba a Romaniei in Austria Care ne supune filosofiei mioritice traditionale Ba baete daca nu ne egala irlandejii
ADVERTISEMENT

Naționala României avea nevoie la Klangenfurt nu numai de un rezultat bun, cu punct(e), dar și de speranță, după un joc solid, pentru barajul european cu Islanda.

În cel mai greu meci din grupa de Liga Națiunilor, cu favorita la primul loc, Austria, România a avut tupeu, a arătat valoare, s-a bucurat de șansă și ne-a înfipt speranța în suflete și minți.

ADVERTISEMENT

Cele 5 schimbări din formula de start au adus nu numai schimbarea sistemului din 4-3-1-2 cu Irlanda de Nord în clasicul 4-3-3, dar și schimbarea jocului, îmbunătățirea jocului, cu desfășurare pe extreme, ceea ce s-a dovedit inspirat din partea lui Mirel Rădoi și, mai ales, eficient din partea echipei.

Schimbarea sistemului de joc a dus la o victorie superbă în Austria. Tricolorii au marcat repede și au rezistat presiunii teribile a unei echipe disperate

Meciul a început în nota de dominare, firească, a echipei gazde. Austria a jucat din primul minut „sus”, în presing împins cât mai aproape de poarta noastră.

ADVERTISEMENT

Numai că tricolorii le-au țesut picioarele într-o succesiune de pase la capătul cărora Denis Alibec, „servit” altruist de Florinel Coman, le-a tăiat din aroganță în chiar minutul 3 cu un șut care a „mușcat” bara din dreapta portarului Schlager înainte de a explora plasa pentru un rapid și neașteptat 1-0 pentru outsideri.

Austriecii au încercat să desfacă jocul pe extreme, ne-au înghețat cu o bară după o lovitură liberă în minutul 9, cap Hinteregger de lângă Bancu, Stanciu o dă și el în bară trei minute mai târziu, la propriu, însă, cu un șut în… bara de susținere a plasei din poziție bună, după o pasă a aceluiași Coman, care l-a dominat pe Lainer în primul sfert de oră al primei reprize.

ADVERTISEMENT

În minutul 17, însă, Coman l-a scăpat pe Lainer spre careul nostru, Bancu nu era la post, Lainer a centrat spre mijlocul careului, Crețu n-a strâns la timp, Grigore n-a ieșit la timp și Baumgartner a marcat cu un șut cu pământul, printre picioarele lui Grigore, primul său gol la națională.

Spațiu mare pe flancul nostru stâng, Lainer a mai arat zona lui Bancu, a mai centrat priculos, încet, încet austriecii i-au băgat pe tricolori în jumătatea proprie, au început să ajungă prea ușor în careul nostru, Tătărușanu a scos un șut de gol al lui Schlager în minutul 28 și contrele noastre s-au rărit.

ADVERTISEMENT

„Pistonul” Maxim a scăzut frecvența curselor spre poarta austriacă, Stanciu a alternat execuțiile frumoase de la centrul terenului cu șuturi complet ratate, Coman i-a „anesteziat” pe adversari de câte ori, prea puține, a ajuns mingea la el.

În minutul 38 Deac a respins cu capul și a căzut rău pe glezna dreaptă, a trebuit să fie schimbat și a intrat, neașteptat, debutantul Gabi Iancu, schimbare post pe post care n-a modificat sistemul de start, 4-3-3.

S-a intrat la pauză cu 1-1, după o repriză începută foarte bine de tricolori, împinși apoi de austrieci spre poarta proprie, cu probleme în flancul nostru stâng, unde Bancu a părut deseori că nu știe care îi este locul.

Dragoș Grigore a marcat primul gol la națională în ziua când a împlinit 34 de ani, Maxim și-a încununat cea mai bună evoluție la națională cu un gol de generic

Repriza a doua a început la fel de bine ca și prima pentru noi: Stanciu l-a găsit pe Dragoș Grigore în 6 m cu o lovitură liberă din stânga și fundașul-atacant a marcat primul gol la națională în 38 de meciuri. Chiar de ziua lui. Era minutul 51 și conduceam a doua oară favorita Austrie.

Arbitrul suedez a început să ne „ciupească” și a trecut cu vederea câteva faulturi evidente ale austriecilor, care, altfel, au câștigat aproape toate duelurile fizice unu la unu.

Nu și când ai noștri au avut mingea la picior, Alibec și Coman distrându-se cu flancul lor stâng și ratând o bună ocazie în minutul 58, când parcă s-au invitat unul pe altul să tragă spre gol.

Tătărușanu ne-a dat frisoane în minutul 64, când a degajat, de fapt a pasat direct unui adversar, dar acțiunea care se anunța foarte periculoasă s-a stins în ghetele lui Dragoș Grigore.

Alibec pune mult suflet, determinare, dar și mâna în tricoul lui Liner în careul nostru și Mirel Rădoi îl înlocuiește cu George Pușcaș în minutul 68. Iar în minutul următor s-a făcut 3-1!

Nu a marcat Pușcaș, el a făcut presing, Posch a comis-o și Maxim și-a încununat jocul bun cu un gol superb: lob de la 16 m peste portarul ieșit la disperare și ne consolidam primul loc în grupă! În celălalt meci, în Irlanda de Nord, Norvegia a făcut măcel: 5-1

În minutul 72 Gabi Iancu a fulgerat bara din stânga lui Schlager dintr-o lovitură liberă lateral dreapta. N-a fost să fie al patrulea cadou de ziua portarului austriac…

Schimbare surprinzătoare în minutul 74: Nedelcearu a intrat în locul lui Chiricheș, care a făcut din nou un meci bun, dar, probabil, că a fost vorba de o menajare a „căpitanului” pentru vreo problemă medicală minoră.

Din păcate Nedelcearu l-a lăsat singur pe Dragoș Grigore cu doi austrieci în cârcă în minutul 79 și nou intratul Onisiwo a redus scorul cu o lovitură de cap.

Dragoș Grigore a primit un bilețel de la Mirel Rădoi cu o nouă așezare, cu 5 fundași, Maxim a coborât în stânga defensivei, l-a acoperit pe Burcă, acesta a intrat în centru pentru 3 fundași centrali, alături de Dragoș Grigore și Nedelcearu, spre a securiza avantajul minim.

Am suferit în ultimele 10 minute, meteahnă veche, austriecii au presat cu disperare pentru măcar un punct, au avut o mare ocazie în minutul 90+2, imediat după o mare ocazie a noastră, șut respins la lui Pușcaș după o recuperare a lui Gabi Iancu, au mai avut ei o lovitură liberă periculoasă în mintul 90+4 și… gata!

Victorie mare, 3 puncte la care puțini sperau, în care și mai puțini credeau, care au venit după un meci bun al tricolorilor, cu… regretul mioritic tradițional: „Bă băete, dacă nu ne egala irlandejii…”.

Austria – România 2-3. Au marcat: Baumgartner 17, Onisiwo 80 / Alibec 3, D. Grigore 51, Maxim 69

Austria: A. Schlager – Lainer, Posch, Hinteregger, Ulmer – Grillitsch (80 Monschein), X. Schlager – Baumgartlinger (60 Onisiwo), Sabitzer, Baumgartner – Gregortisch (73 Grbic). Selecționer: Franco Foda

România: Tătărușanu – Burcă, Chiricheș (74 Nedelcearu, D. Grigore, Bancu – Maxim, A. Crețu, Stanciu – Deac (39 Iancu), Alibec (68 Pușcaș), Fl. Coman. Selecționer: Mirel Rădoi


  • (P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,60 este cota pentru ”2 și peste 2,5 goluri marcate” la meciul Malta U21 – România U21. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT