Fotbal intern

Schimbarea sistemului în Liga 1 a avut efectul dorit! Pentru a treia oară în cinci ediții titlul se decide în ultima etapă

01.08.2020 | 13:05
Schimbarea sistemului in Liga 1 a avut efectul dorit Pentru a treia oara in cinci editii titlul se decide in ultima etapa
ADVERTISEMENT

După finalul nebun de sezon 2014-2015, când Steaua/FCSB a devenit campioană pentru a 26-a oară în Casa Pariurilor Liga 1, s-a schimbat sistemul de desfășurare al primei ligi a României. 

Schimbarea a avut loc din dorința de a menține un interes crescut până în ultima etapă și de a avea mai multe derby-uri între echipele care au fost atunci de top. Astfel, în locul campionatului clasic, cu meciuri tur-retur și la final stabilirea clasamentului, noul sistem era împărțit în sezonul regulat și apoi un play-off pentru titlu cu șase echipe pentru titlu și play-out cu restul de opt pentru evitarea retrogradării.

ADVERTISEMENT

După cele 26 de etape din sezonul regulat, toate punctele se înjumătățesc, iar astfel play-off-ul și play-out-ul devin decisive, mai ales că punctele cântăresc mai greu în a doua parte a sezonului. Unele formații nu au fost de acord cu acest sistem.

Schimbarea sistemului în Liga 1 a avut efectul dorit! Pentru a treia oară în cinci ediții titlul se decide în ultima etapă

De fapt, este vorba de fiecare echipă care a încheiat sezonul regulat pe primul loc de atunci. Astra, Viitorul și CFR Cluj s-au plâns la vremea respectivă de faptul că înjumătățirea punctelor nu este justă.

ADVERTISEMENT

2019-2020 este al cincilea sezon cu play-off / play-out în Casa Pariurilor Liga 1. Înjumătățirea punctelor a avut efectul scontat și în toate cazurile titlul s-a jucat până în ultimele etape. Un alt argument care nu le-a ieșit specialiștilor a fost numărul mai mare de derby-uri FCSB – Dinamo.

Noul format promitea patru derby-uri FCSB – Dinamo pe sezon! “Câinii” au ratat prezența în play-off în ultimele trei ediții

Noul format al competiției ar fi trebuit să ne ofere patru derby-uri FCSB – Dinamo într-un sezon în loc de două, însă dinamoviștii s-au calificat doar de două ori în play-off, pe care l-au ratat în ultimele trei ediții.

ADVERTISEMENT

Însă, principalul obiectiv a fost atins. Acela de a păstra lupta la titlu deschisă până în ultimele etape. Și, mai mult, pentru a treia oară în ultimele cinci ediții, de când există noul sistem, titlul se decide în ultima etapă.

FCSB, patru prezențe consecutive pe locul doi în Casa Pariurilor Liga 1

Bonus, este prima dată când cele două candidate la trofeu se bat în meci direct. Luni, de la ora 20:30, pe “Ion Oblemenco”, confruntarea se dispută cu titlul pe masă. Dacă bat oltenii iau titlul, iar dacă se impune CFR Cluj, devine pentru a treia oară la rând campioană. Egalul va duce ca titlul să fie decis la Comisii, care va stabili ce se va întâmpla cu meciul Astra – Craiova.

ADVERTISEMENT

Dar, ce s-a întâmplat în ultimele cinci sezoane din Casa Pariurilor Liga 1, cu noul sistem:

Sezonul 2015-2016: Astra Giurgiu a câștigat primul titlu de campioană a României după o luptă cu FCSB. Echipa condusă atunci de Marius Șumudică s-a desprins cu trei etape înainte de final după o victorie în meci direct cu FCSB, scor 2-0 și reușea o surpriză uriașă.

Clasament sezon 2015-2016

Sezonul 2016-2017: Viitorul și FCSB au intrat în ultima etapă la egalitate de puncte. Echipa lui Hagi juca acasă împotriva lui CFR Cluj, iar FCSB cu U Craiova. Viitorul era avantajată de rezultatele din mecurile directe din play-off. Formația lui Hagi a câștigat cu 1-0 meciul cu CFR Cluj și a devenit pentru prima dată campioana României. FCSB a încheiat pe doi și s-a dus la TAS, contestând regula meciurilor directe din play-off.

Clasament sezon 2016-2017

Sezonul 2017-2018: CFR Cluj și FCSB au ajuns în ultima etapă despărțite de un punct. CFR Cluj avea meci cu Viitorul pe teren propriu, în timp ce FCSB juca tot acasă, cu Astra. Ardelenii reușeau să câștige cu 1-0, iar FCSB încheia pe locul doi pentru a treia oară la rând.

Clasament sezon 2017-2018

Clasament 2018 – 2019: CFR Cluj reușea să își asigure titlul în penultima etapă, tot în dauna FCSB. Echipa lui Dan Petrescu a pierdut meciul din ultima etapă de pe Arena Națională cu 0-1, dar nu mai conta pentru stabilirea clasamentului final. Pentru a patra oară la rând, FCSB încheia pe locul 2.

Clasament sezon 2018-2019

Clasament 2019-2020: Pentru prima dată când FCSB nu este implicată în lupta pentru titlu. Chiar dacă are un meci mai puțin disputat, U Craiova va juca pe “Ion Oblemenco” cu titlul pe masă. Cine câștigă în meciul Craiova – CFR Cluj devine campioana României. Egalul va duce această decizie la Comisii, care vor hotărâ cum se poate încheia sezonul.

Clasament sezon 2018-2019
ADVERTISEMENT