News

Schimbări importante pentru elevi. Materii noi, introduse în programa școlară. Ce vor studia începând cu 2021

07.01.2021 | 12:04
Schimbari importante pentru elevi Materii noi introduse in programa scolara Ce vor studia incepand cu 2021
Noi materii pentru elevii din România. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ministerul Educației și-a propus să introducă noi materii opționale, printre care finanțele personale, cursuri de teatru, discurs public sau șah.

Cu toate acestea, elevii sunt sceptici că aceste propuneri vor deveni realitate, considerând că sunt mai degrabă un artificiu al ministerului menit să asigure norma profesorilor.

ADVERTISEMENT

Elevii de clasa 9-a ar trebui să studieze, de la anul, aceste materii noi, conform noilor planuri cadru lansate în dezbatere de minister.

Ministerul Educației pregătește noi materii pentru liceeni

Conform observatornews.ro, printre opționalele propuse de minister se numără:

  • Finanţe personale
  • Inventică
  • Animație/Animație 3 D
  • Managementul afacerilor
  • Scriere ficțională/creativă
  • Drama/teatru /teatru educațional
  • Discurs public/Public speaking
  • Artă și comunicare
ADVERTISEMENT

Cu toate că aceste opționale par a fi revoluționare, reprezentantul elevilor Rareș Voicu e convins că lucrurile vor sta diferit în realitate: „Aceste opţionale se fac doar pentru a salva nişte catedre, pentru a umple nişte norme. Dacă ai, de exemplu, un profesor de matematică care nu îşi face norma, face un opţional de matematică distractivă. Sau de chimie interesantă, care reprezintă materia respectivă dar cu un adjectiv pe lângă ea.”.

Marian Staș, expert în educație, crede că numărul de materii propus e exagerat. „Eu am numărat 18 -19 lucruri pe care copiii le au de făcut. Este imposibil de alocat un buget rezonabil de ore pentru fiecare pentru că numărul de ore pe săptămână este limitat”, a declarat Staș, fiind completat de ministrul Sorin Cîmpeanu: Există o dezbatere întreagă asupra acestei configuraţii a planurilor cadru. Nu este vina cuiva că au fost preocupări excesive impuse de o perioadă cu totul atipică şi au fost lăsate în urmă aceste probleme care deşi sunt cronice trebuie discutate. Deci asta este prima urgenţă”.

ADVERTISEMENT

Elevii au anunțat că își doresc mai multă liberate în alegerea materiilor, însă proiectarea actuală a planurilor cadru e făcută doar pentru a asigura profesorilor norme și salarii, nu pentru a venit în ajutorul elevilor.

Elevii învață după planuri cadru care sunt în vigoare din 2009, astfel că prima generație de liceeni care va beneficia de un nou sistem de învățământ va fi cea care începe clasa a 9-a în septembrie.

ADVERTISEMENT