Schimbări importante anunțate de ministrul Educației. Foarte mulți elevi ar putea fi afectați

Adrian Baciu   
în HotNews
22/01/2021, 08:40
Schimbări importante anunțate de ministrul Educației. Foarte mulți elevi ar putea fi afectați
Schimbări importante anunțate de ministrul Educației. Foarte mulți elevi ar putea fi afectați. Sursa foto: hepta.ro

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este decis să realizeze o serie de schimbări importante care vizează foarte mulți elevi în perspectiva viitorului an școlar din România.

După ce a decis reducerea numărului de elevi în clase, de la 28 la 24 pentru filiera tehnologică și de la 28 la 26 la cea teoretică, oficialul Guvernului are planuri importante legate și de discipline și numărul de ore.

Cîmpeanu recunoaște că nu este de acord cu planurile-cadru și caută soluții pentru armonizarea lor pentru fiecare disciplină.

Ministrul Educației anunță schimbări importante pentru elevi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că nu este de acord cu planurile-cadru propuse pentru profilul teoretic la liceu. Planurile-cadru pentru liceu au fost elaborate timp de un an de zile, în mandatul fostului ministru liberal Monica Anisie.

”Sunt probleme curente ca planurile-cadru, lansate în dezbatere publică. Cei care au lucrat la ele înțeleg că nu mai sunt de acord cu forma lor, nici eu nu sunt de acord cu forma lor pe filiera teoretică.

Adunăm propuneri să vedem cum le armonizăm între ele, apoi trebuie să lucrăm pe fiecare disciplină”, a spus Cîmpeanu, potrivit Edupedu.

După cum se știe, planurile-cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie. Este vorba despre documentele care stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a începând de anul școlar viitor, precum și de numărul de ore alocat acestor discipline, pe săptămână.

Actualmente, proiectele planurilor-cadru respectă media de 30 de ore pe săptămână prevăzută de modificarea legii educației de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu și vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.

Se reduce numărul de elevi în clase

În afară de aceste modificări, Sorin Cîmpeanu a mai anunțat, joi, 21 ianuarie, că numărul de elevi în clasele de început de ciclu în învățământul liceal de zi, se va reduce de la 28 la 24 de elevi în clasă pentru filiera tehnologică şi învățământul profesional, şi de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

“De anul acesta de la constituirea clasei a noua, pentru filiera tehnologică, dar și pentru cea vocațională, se va reduce de la 28 de elevi la 24. Se va aplica uniform și înseamnă o reducere de 15% a numărului de elevi în clasă. Pentru filiera teoretică reducerea este de la 28 la 26 de elevi.

Acesta este un prin pas concret în cadrul proiectului ‘România educată’, se vor constitui cu 1000 de clase mai multe la nivel național. Avem spațiu suficient în școli, anul viitor va începe acea promoție care a fost împărțită între clasa pregătitoare și clasa întâi”, a spus Cîmpeanu la Digi24.

Închide ×