News

Schimbări importante în călătoria pe calea ferată. Ministerul Transporturilor introduce biletul unic şi abonamentul de trei ore pentru aceste trenuri

Abonament de trei ore şi bilet unic pe trenurile metropolitane. Ministerul Transporturilor a luat o decizie care uşurează viaţa navetiştilor.
11.05.2024 | 23:00
Schimbari importante in calatoria pe calea ferata Ministerul Transporturilor introduce biletul unic si abonamentul de trei ore pentru aceste trenuri
Călătoria cu trenurile metropolitane va deveni mai facilă, o dată cu noul ordin Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor ia o decizie care să uşureze viaţa a zeci de mii de navetişti şi a emis un ordin care prevede introducerea biletelor metropolitane feroviare, atât în regiunea București – Ilfov, cât și în alte reședințe de judeţ.

Biletul unic devine realitate din prima parte a lunii iulie

Secretarul de stat Ionel Scrioşteanu a menţionat printre oraşele din provincie care vor avea trenuri metropolitane Oradea, Timișoara, Brașov, Iași şi Piatra Neamț.

ADVERTISEMENT

“După proiectul pilot, de succes, a trenului metropolitan de pe linia București Nord – Mogoșoaia – Otopeni Patinoar – Aeroportul Internațional Henri Coandă, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis ordinul nr. 1039/2024 privind introducerea biletelor feroviare metropolitane, atât în regiunea București-Ilfov, cât și în restul reședințelor de județ din țară”, a anunţat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, prin noul ordin, Ministerul Transporturilor reglementează tarifele aplicate de toți operatorii de transport feroviar de călători pentru: tarif pentru o călătorie; tarif de călătorie metropolitană; tarif abonament; tarif abonament metropolitan; tarif unic; tarif autorizație de călătorie; tarif permise de călătorie; tarif tichet rezervare loc; tarif supliment pentru vagoane de dormit; tarif supliment pentru vagoane cușetă; tarif supliment transport biciclete.

ADVERTISEMENT

Prevederile vor intra în vigoare în prima parte a lunii iulie 2024, la 60 zile de la publicarea ordinului în Monitorul Oficial. Noile bilete metropolitane se introduc în două concepte.

Primul este legat de călătoriile scurte, care nu necesită un grad ridicat de planificare din partea călătorului, adică biletul metropolitan pentru o călătorie şi un tren.

ADVERTISEMENT

“Astfel, cu un bilet metropolitan de o călătorie, se va putea accesa trenul oricărui operator, o dată, între stațiile de pe linia respectivă, fără a mai avea grija stabilirii exacte a trenului sau a calculării tarifului în raport cu diferitele distanțe kilometrice”, anunţă Scrioşteanu.

Al doilea concept se referă la biletele/abonamentele cu valabilitate la nivelul întregii zone metropolitane. Acestea permit schimbarea trenurilor în acest perimetru, indiferent de operatorul care prestează serviciul public.

ADVERTISEMENT

“De la un abonament de 3 ore (care permite efectuarea călătoriei în zona metropolitană, chiar dacă destinațiile sunt pe linii ferate diferite), pănâ la abonamente de o lună”, mai anunţă secretarul de stat.

“În contextul în care București – Ilfov, Oradea/Bihor, Reșița/Timișoara/Timiș/Caras Severin, Brașov, Iași și Piatra Neamț sunt deja cu proiecte subsecvente proiectului național de tren metropolitan aprobate și prin ordin de ministru, noul pas legislativ vine să aducă mai aproape trenul metropolitan modern de cetățenii României”, conchide oficialul din Ministerul Transporturilor.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
O vedetă TV iubește din nou. Surpriză totală
O vedetă TV iubește din nou. Surpriză totală
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni