News

Schimbări importante în Codul Muncii. Persoanele care nu vor mai fi obligate să lucreze pe tură de noapte

Codul Muncii a suferit noi modificări, astfel că după ce președintele Klaus Iohannis va promulga noua lege mai mulți români se vor bucura de noi beneficii.
01.05.2024 | 21:00
Schimbari importante in Codul Muncii Persoanele care nu vor mai fi obligate sa lucreze pe tura de noapte
Schimbări importante în Codul Muncii. Persoanele care nu vor mai fi obligate să lucreze pe tură de noapte. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Vor avea de câștigat în special părinții singuri, care nu vor mai putea fi obligați să lucreze pe ture de noapte. Proiectul a fost momentan adoptat în Camera Deputaților, for decizional și va merge spre promulgare la președinte. Legea vrea să-i sprijine pe acei părinți care lucrează pe ture de noapte și nu au cu cine să-și lase copiii.

Persoanele care nu vor mai fi obligate să lucreze pe tură de noapte

Astfel, acești oameni nu vor mai munci noaptea decât dacă își doresc. Momentan, Codul Muncii prevede ca femeile gravide, care tocmai au născut și care alăptează să poată refuza turele de noapte. După ce va fi promulgat de Klaus Iohannis, părinții singuri vor avea aceleași beneficii și vor putea sta acasă cu copiii.

ADVERTISEMENT

Munca de noapte este considerată activitatea desfășurată în intervalul orar 22:00 – 06:00. În acest interval orar sunt multe cazuri în care părinții singuri nu au cu cine să-și lase copilul, pentru că nu toți au rude disponibile să-i ajute. Mai mult, o bonă este foarte scumpă și prea puțini români își permit acest lux.

Conform senatorului USR Silvia Dinică, de altfel inițiatorul proiectului de lege, cei care au de suferit sunt cei mici. ”De cele mai multe ori copiii ajung în grija unor persoane nepotrivite sau sunt lăsați singuri pe timp de noapte. Familiile monoparentale au nevoie de sprijin, nu de obstacole sau bețe în roate.

ADVERTISEMENT

Relația părinte-copil poate fi grav afectată de programul de noapte, părintele vine acasă după o tură obositoare și de cele mai multe ori nu se mai poate ocupa cum trebuie de cel mic“, a declarat Silvia Dinică, conform Antena 3. Noua lege va complica viața angajatorilor, însă aceștia vor fi obligați să se adapteze și să respecte legea.

Mamele tinere vor avea dreptul să decidă ce e mai bine pentru ele

Nu doar părinții singuri vor avea noi drepturi ci și mamele care au împlinit vârsta de 16 ani. Așadar, această categorie va putea să decidă singură ce e mai bine pentru copiii lor, pentru că noua lege va reglementa ”dobândirea capacităţii de exerciţiu depline a minorelor care împlinesc vârsta de 16 ani şi care dau naştere unui copil, astfel încât acestea să poată decide pentru ele şi pentru copilul lor, în relaţia cu instituţiile statului, dar şi în obţinerea unor drepturi financiare, cum ar fi alocaţia de stat pentru copii sau indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului”.

ADVERTISEMENT

Printre altele, mamele tinere vor avea dreptul să semneze documente cu caracter medical și administrativ care au legătură directă cu îngrijirea și creșterea copilului. ”Indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului, alocaţia de stat pentru copil, atât a mamelor, cât şi a copilului/copiilor lor, precum şi orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul/copiii acestora, se acordă mamelor, la solicitarea acestora”, se arată în lege.

Printre altele, mamele singure din România sunt motivate cu 700 de lei pe lună pentru a merge la școală și pentru a nu abandona studiile. Din păcate, țara noastră este lider absolut într-un top al mamelor minore, semn că lipsa de educație sexuală și de educație în general își lasă amprenta asupra societății.

ADVERTISEMENT

”Mamele minore sunt un fenomen real în România. Ce a cauzat asta? Printre altele, inclusiv lipsa unei decizii ferme cu privire la introducerea educației sexuale în școli. Astfel, am fi reușit să le oferim informații din surse sigure, pentru a-și cunoaște corpul și pentru a se putea proteja de sarcini nedorite sau de boli cu transmitere sexuală.

Totuși, acolo unde instituțiile statului au eșuat, din fericire, a intervenit societatea civilă. Dar nu este suficient! Le mulțumesc celor din cadrul Asociației Dream Project România, cu care după mai multe discuții și consultări am inițiat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului”, a comentat situația deputatul PNL Mara Calista.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii