News

Schimbări importante în învățământul online. Decizii de ultimă oră luate de Ministerul Educaţiei

04.05.2020 | 15:47
Schimbari importante in invatamantul online Decizii de ultima ora luate de Ministerul Educatiei
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a susținut o videocoferință cu inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți și directorii Casei Corpului Didactic.

Totul, pentru a stabili un nou plan de măsuri în sistemul românesc de învățământ, în contextul pandemiei de Covid-19 care afectează întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Monica Anisie a trasat noi reguli pentru învățământ

În condițiile în care școala ar trebui să înceapă în septembrie, cei care conduc învățământul românesc au propus mai multe măsuri care să nu mai găsească profesorii și elevii nepregătiți.

Ministrul Anisie a dezvăluit că se ia în considerare și scenariul în care școala nu ar fi reluată din cauza coronavirusului, astfel că învățământul on-line va deveni singura alternativă pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

După discuția cu inspectorii și directorii, ministrul Anisie a decis să impună următoarele măsuri valabile pentru tot învățământul românesc, conform unui comunicat de presă.

  • Inspectoratele școlare trebuie să organizeze periodic videoconferințe cu directorii unităților de învățământ din România pentru a identifica și stabili sarcini de lucru și resurse educaționale în vederea asigurării învățării la distanță.
  • Inspectoratele școlare vor monitoriza desfășurarea activităților-suport pentru învățarea on-line în unitățile de învățământ din subordine.
  • Cadrele didactice care nu au acces la tehnologie pot solicita unităților de învățământ să le pună la dispoziție echipamentele necesare pentru desfășurarea procesului didactic în sistem on-line.
  • Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ, cu sprijinul autorităților locale, vor lua măsuri pentru asigurarea accesului la activități de învățare pentru preșcolarii/elevii din medii dezavantajate care nu dispun de echipamente informatice.
  • Elevii din anii de final de ciclu care vor susține examenele naționale pot beneficia de consiliere din partea unităților de învățământ, cu sprijinul consilierilor din cabinetele psihopedagogice.
ADVERTISEMENT

De asemenea, ministerul va organiza săptămânal întâlniri cu inspectorii pentru a rezolva orice situație neprevăzută iscată în această perioadă.

Ministrul Anisie declarase în urmă cu două zile vă profesorii vor fi obligați să învețe cum să își desfășoare activitatea on-line.  „Noi trebuie să fim pregătiți pentru această posibilitate, nu spun că e o posibilitate, trebuie să fim pregătiți ca școala să nu se reia în septembrie. 

ADVERTISEMENT

rebuie să ne adaptăm din mers. Din toamnă, profesorii să fie pregătiți să predea online. Profesorii vor face cursuri, vor învăța să predea online” a declarat Anisie la  Digi 24.

Cea mai mare problemă o reprezintă elevii și profesorii de la țară, unde puțini au acces la tehnologie pentru a face față cerințelor.

ADVERTISEMENT